TESTER

Test: null

TEST: Irriterende stilig trådløs godlyd

LG Wireless Portable Speaker NP3530 er en flott høyttaler med en real festbrems av en fjernkontroll-app.

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. juli 2013 - 00:44
Vis mer
Kort oppsummert

LG NP3530 er en trådløs høyttaler med kompakt utforming, god lyd og god batteritid. Men fjernkontroll-appen LG insisterer på at du må bruke er en stein i skoen.

TEST: LG WPS NP3530

Er du ute etter en trådløs høyttaler? Velkommen til jungelen. 

Det finnes mildt sagt litt av hvert å velge mellom, fra små til store, billige og dyre, og gode og dårlige. Derfor ble vi interessert i LGs nye NP3530. Den er liten, har angivelig lang batteritid, og en pris som plasserer den i mellomklassen. LG lover oss «big sound».

NP 3530 har stereohøyttalere som dytter ut til sammen 6 W. Siden det er metallnetting foran høyttalerene vet vi ikke helt hva som faktisk skjuler seg bak. Det kan nesten virke som om det er subwoofer integrert, for vi kan skimte en større sirkel bak men spesifikasjonsarket sier intenting om dette. Vi antar at det er snakk om en bassrefleks. Ikke at dette betyr noe i den store sammenhengen.

LES OGSÅ: Denne gjør stereoanlegget trådløst



NP3530 er kompakt.

Design

Da vi fisket NP3530 ut av esken første gang ble vi umiddelbart glade i den. Dette er nemlig utvilsomt en kompakt sak. Den har en betryggende vekt, og er bygget i blank plast. Fronten er som nevnt dekket av et metallgitter.

Enheten er trekantet i formen, og tar dermed ikke store plassen på skrivebordet, nattbordet eller kjøkkenbenken. Den er også enkel å ta med seg dersom du har en veske eller en sekk.

Den er utformet slik at den står like godt vannrett som loddrett. Men du må naturlig nok sette den vannrett om du vil få opplevelsen av stereolyd.

NP3530 har støtte for NFC. Har du en telefon eller annet med NFC berører du bare vestre side av høyttaleren for å sette opp en Bluetooth-tilkobling. Ved første berøring vil den ha deg til å laste ned en fjernkontroll-app fra Google Play. Mer om den litt senere.

På høyre side finner du strømtast og berøringsfølsomme taster for volum og svartast for samtaler. NP3530 kan nemlig også brukes som høyttalende konferansetelefon.

På venstre del av baksiden er det et lokk du kan plukke av for å koble til 3,5 mm minijack, og laderen. Enheten lades med en vanlig Micro-USB-lader.



Fjernkontroll-appen er en god idé vi syns er svakt gjennomført.

I bruk

Det er enkelt å koble seg til høyttaleren. Du setter den i paringsmodus ved å holde fingeren på ringetasten. Alternativt berører du NFC-merket om du har en NFC-telefon. Så snart du er tilkoblet er det bare å spille musikken din eller gjennomføre samtaler. 

LG ønsker imidlertid at du laster ned appen deres. Og det er her det begynner å bli komplisert.

Konseptet er i seg selv interessant nok. Appen brukes til å styre lyd, skifte spor og slikt. Men det er ingen kontroll for å skifte spor på selve høyttaleren. Det er dog ikke mulig å skifte spor med mindre du bruker musikkspilleren som er integrert i appen. Det vil si at du ikke kan bruke appen til å hoppe i spor i noen annen app. Mildt sagt upraktisk.

Men det blir verre: Det er ikke mulig å bruke 3,5 mm-tilkobling uten at du kobler deg til høyttaleren med appen på forhånd og skifter til minijack som musikkilde. Så hvis du vil brukehøyttaleren sammen noe som ikke har Bluetooth er du nødt til å ha med deg en mobiltelefon med Bluetooth og LGs app installert.

Når det er sagt, så skal det også sies at det holder å aktivere minijack-inngangen via appen én gang. Men for å få gjort dette forutsetter det altså at du har installert deres app på mobilen og aktivert inngangen. Denne blir deretter satt som standard lydkilde dersom Bluetooth ikke er koblet til. Det er ikke godt å si hvorfor det ikke bare er slik som standard. Det skal også sies at du må fikle med appen igjen dersom du resetter høyttaleren.

Appen har vi for øvrig stort sett bare negative erfaringer med. Den klarer ofte ikke å kjenne igjen høyttaleren i det hele tatt, selv om den vitterlig er tilkoblet og spiller musikk fra den samme telefonen. 

Brukergrensesnittet er videre forvirrende. Foruten en innstillingsmeny med valg som er vanskelig å forstå vitsen med - du kan for eksempel velge å vise appen med kjempesmått skjermbilde - har appen også tilsynelatende mulighet til å snakke med Spotify og TuneIn Radio. Men trykker du på ikonene for disse kommer du bare til de respektive appene.



Minijack og USB-tilkoblingen sitter bak et lokk på baksiden.

Vi syns heller ikke NFC-funksjonen er spesielt smart løst. Om høyttaleren er av, og du skanner NFC-merket, vil fjernkontroll-appen starte, og forsøke å koble seg til. Men høyttaleren skrur seg ikke på når den blir skannet, så da vil den uansett ikke kunne koble seg til. Andre produkter, som Nokia Play 360, vil skru seg på og pare seg med mobilen når merket skannes. NFC-merket på NP3530 fungerer kun sammen med appen, eller sender deg eventuelt til app-siden på Googel Play. Ugreit.

Å gi brukeren en fjernkontroll-app som alternativ til kontroller på enheten er i grunnen en kjempeidé. LGs app føles imidlertid mest av alt som en mur mellom mobilen og høyttaleren. 

Som du kanskje har forstått savner vi musikkontroller på høyttaleren.

Om du holder deg unna LGs fjernkontroll-app er høyttaleren rimelig enkel og grei i bruk. Den kobler seg automatisk opp til den forrige enheten den var paret med, så med mindre du har mange dingser du skal pare er det en rimelig sytalaus brukeropplevelse.



Berøringsfølsomme volumtaster på siden av NP3530.

Lyd

Uansett hvor tungvinte apper LG måtte finne på å lage er det til syvende og sist lyden som avgjør om NP3530 er et produkt å kjøpe eller ei.

Tross kompakt utforming er lyden slett ikke verst. Faktisk er vi ganske så fornøyde. Lyden fyller fint et lite rom, og bruker du den som høyttaler på kontorpulten eller nattbordet gjør den en god jobb. 

Den er ikke egnet til å spille veldig høyt med. Da blir lyden fort for tam. Men på middels lydstyrke opplever vi lyden som fyldig og klar. NP3530 har støtte for AptX-kodek, som sørger for nær tapsfri overføring av lyd over Bluetooth, så lenge mobilen din støtter dette.

Videre har høyttaleren noe LG kaller «Dynamic Loudness Algorithm», som sørger for å jekke opp bassen selv når du spiller på middels til lavt volum. Det har helt klart en innvirkning på at lyden oppleves fyldig. Effekten blir nærmest motsatt på høy lydstyrke. Da kan ikke høyttaleren gi deg mer bass, og reslutatet er mye spinklere lyd. 

Så dette er altså ikke noen partyhøyttaler. Vi er likevel godt fornøyde.

Høyttalertelefon

Vi syns NP3530 også fungerer fint som høyttalertelefon. De vi snakker med kan høre at vi er «litt langt borte», men så lenge du holder deg innen en meter eller så fra høyttaleren hører de helt fint hva du sier. 

I vår ende er lyden god, og vi har ingenting å utsette på den.

SAMLETEST: 8 solide trådløse høyttalere

Batteri

LG oppgir en spilletid på 15 timer ved 30 prosent lydstyrke. Det er ikke urealistisk. Den holder uten problemer et par arbeidsdager på kontoret. Vi vil tro at du kan presse en hel arbeidsdag med høyere lydstyrke ut av høyttaleren. 

Enkelt og greit god batteritid her, med andre ord. 

LG har inkludert en egen USB-lader i esken. Den trenger du åpenbart ikke bruke dersom du sitter foran en PC, da den like gjerne lader via USB-porten på datamaskinen eller mobilladeren din.

Bruker du den medfølgende laderen skal den ifølge bruksanvisningen fullades i løpet av tre timer.

I esken får du også en 3,5 mm minijack-kabel, og en ferittkjerne du kan feste på ladeledningen dersom du opplever støy i høyttaleren når den lader.

LES OGSÅ: Denne dingsen gjør iPhone-høyttaleren din trådløs



Tross noen irriterende fakter syns vi NP3530 gjør en god jobb på det grunnleggende.

Konklusjon

LG NP3530 er slett ikke noen dårlig høyttaler. Den spiller rent og fyldig, har kompakt utforming og ser i våre øyne bra ut. Den egner seg kanskje ikke som festhøyttaler, men skal du arrangere dansefest på stranden bør du uansett se etter noe som har en utgangseffekt på en del mer enn 6 W.

Likevel er det en del irritasjonsmomenter. Spesielt denne håpløse appen LG vil at du på død og liv skal bruke. Og at den kun finnes til Android betyr at du er nødt til å skaffe en Android-telefon for å aktivere minijack-inngangen. Tåpelig. Vi får tro at LG slipper en versjon av appen til iOS etter hvert.

NFC-funksjonen fremstår også som lite gjennomtenkt. NP3530 skrur seg ikke på når du skanner NFC-merket, og har du ikke appen deres installert vil du bare bli sendt til Google Play for å laste ned appen.

Selv om denne høyttaleren i utgangspunktet ikke er verre å bruke enn Bluetooth-høyttalere flest, opplever vi at appen står i veien for full utnyttelse.

Vi skulle gjerne sett at det var musikkontroller på høyttaleren. 

LES OGSÅ DISSE TESTENE:

Trådløs mikrohøyttaler til mobilen


Sonys trådløse minihøyttaler SRS-BTV5

Libratone Zipp gir deg trådløs godlyd på iPhone

Men til syvende og sist er det den gode lyden, den kompakte utførelsen og den gode batteritiden som gjør at vi ikke sender LG NP3530 i skammekroken. Holder du deg unna den håpløse appen er dette nemlig slett ikke ille. 

Når det er sagt: Prisen begynner på 1300 kroner i nettbutikkene. Til den prisen får du Supertooth Disco Twin. En Supertooth Disco 2 går for så lite som 800 kroner. Vil du ha mer lyd og flere muligheter får du en JBL PowerUp med NFC og trådløs lading til tusen kroner mer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.