KORT OPPSUMMERT
Lenovo Yoga Tablet 10 er flott utformet, og har en praktisk fot som lar det stå på egen hånd. Men skjermen er lavoppløst, maskinvaren midt på treet, og prisen litt i overkant med tanke på hva annet du får i samme prisklasse.
Lenovo Yoga Tablet 10
Det er ikke akkurat mangel på nettbrett med Android, og Lenovo er en av mange som vil ha en bit av kaken. Markedet domineres av Apple og Samsung, så det gjelder å lage nettbrett som ikke er blåkopier av deres produkter.
UTFORMING
Her syns vi Lenovo lykkes. Yoga Tablet 10 har en uvanlig form, og er uvanlig tynt. Langs den ene langsiden ender brettet i en sylinderform. Her er det en fot i aluminium du kan du kan vippe ut slik at brettet står av seg selv. Nyttig.
Bak denne foten er det spor for minnekort, og SIM-kort dersom du har versjonen med mobilnettilkobling. På høyre side av sylinderen sitter minijack-tilkoblingen, og på motsatt side strømtasten. På baksiden sitter kameraet, og på fremsiden stereohøyttalere. Brettet lades med Micro-USB-tilkobling.
Vi syns utformingen er spesiell, men ikke for eksentrisk at den står i veien for brukervennligeheten. Tvert i mot. At dette brettet kan stå av seg selv er ganske praktisk i mange situasjoner, enten du skal bruke det til videosamtaler eller se film.
SKJERM
Skjermen er 10 tommer, og har oppløsningen 1280 x 800 piksler. Det betyr en pikseltetthet på omtrent 150 PPI, som ikke akkurat svir på netthinnen. Til sammenligning har iPad Air 264 PPI, og Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition 299 PPI.
LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen
Skjermoppløsningen gjør at Yoga Tablet 10 fremstår som litt grumsete. Omtrent som skjermen på iPad 2, vil vi si. Dette gjør for all del ikke skjermen ubrukelig, men noen oppsiktsvekkende seeropplevelse er det ikke.
Vi liker at skjermen har god lysstyrke, vi måler den i snitt til 510 cd/m2 ved visning av hvitt bilde på full lysstyrke. Vi har deaktivert automatisk justering av lysstyrken, for denne er altfor aggressiv for vår smak. Vi syns den generelt setter lysstyrken for lav, og den justerer såpass ofte at det er lett å se.
Skjermen har generelt en litt varm fargetemperatur. Det er en smakssak om du liker dette eller ei. Alt i alt er dette en skjerm midt på treet, som ikke imponerer stort.
PROGRAMVARE OG OPERATIVSYSTEM
Selv om Yoga Tablet 10 kanskje ser uvanlig avansert ut ved første øyekast, er dette ikke et uvanlig funksjonsrikt nettbrett. Her har Lenovo holdt det enkelt, uten all verdens fancy widgeter eller unødvendig programvare. Men det er klart - det følger med mer programvare her enn på Googles egne Nexus-nettbrett.
Brettet kjører Android 4.2.2, som begynner å bli en litt gammel Android-versjon. Men det fungerer for alle del helt fint fortsatt. Du går imidlertid glipp av funksjoner som mulighet for flere brukerkontoer på samme brett, og andre funksjoner som har blitt lansert med nyere Android-versjoner.
LES MER: Dette er nytt i Android 4.4
Lenovo har gjort noen endringer i hvordan menysystemet fungerer. Det mest åpenbare er at brettet ikke har noen egen appmeny. I stedet har det en iOS-lignende stil, hvor alle appene du installerer ligger på startskjermen. Du finner disse ved å sveipe deg mot høyre. Det fungerer greit, men kan kanskje oppleves litt rotete om du er vant til å ha alle appene dine samlet i en egen meny.
Brettet har også en snarveismeny du kan hente frem ved å sveipe inn fra sidene av skjermen. Denne er kun tilgjengelig på startskjermen.
Fra toppen av skjermen kan du hente varslene dine ved å sveipe ned fra venstre side av toppen. Fra høyre side henter du snarveier til innstillinger, og skrur av og på Wi-Fi, Bluetooth og slikt.
En smart funksjon som er verdt å nevne, er at brettet kan bruke frontkameraet til å følge med på om du ser på det. Det vil i så fall ikke skru av skjermen.
Brettet er alt i alt enkelt og greit å bruke, og vi liker at det ikke er overfylt med apper og funksjoner vi ikke bruker likevel.
LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Android
PROGRAMVARE
Vi skal spesielt trekke frem navigasjonsappen Route 66 Navigate 6, som kommer i tillegg til Google Maps. Her kan du laste ned kart, slik at du ikke trenger å være tilkoblet internett for å navigere. Forsåvidt praktisk, men ikke akkurat noe vi mener er et must på nettbrett. Du får uansett også Google Maps, så kartbehovene burde være dekket for de fleste.
Du får også sikkerhetsprogramvaren Norton Mobile Security, som skal beskytte mot skadelig programvare, skumle nettsteder, og som kan spore opp brettet om det blir borte. Men det er bare snakk om en 30 dagers prøveperiode. Har du spesielt behov for slik beskyttelse har du antakelig en arbeidsgiver som betaler for det.
Brettet har også Office-programvaren Kingsoft Office, som lar deg lese, redigere og opprette Office-dokumenter. Du kan jobbe med Word-, Powerpoint- og Excel-filer.
I tillegg har brettet Dolby-programvare for lydforbedring. Her kan du enkelt justere lydbildet, og legge til juksesurround og slikt. Vi setter pris på at det er lett å endre på equalizerinnstillinger, men foretrekker alt i alt å skru Dolby-funksjonen av. Det er nemlig mer enn god nok lyd i hodesettutgangen, men kanskje litt lav gjengivelse.
Dolby-programvaren gir bedre mening når man ser video uten hodesett. Da er det mulig å forbedre lyden noe. Men her er det små høyttalere, så du bør gjerne ikke forvente mirakler. Men vi liker helt klart at det er stereohøyttalere som peker forover her.
MASKINVARE OG YTELSE
Vi syns Yoga 10 oppleves som kjapt og greit i bruk, med stort unntak av når vi surfer. Nettleseren Chrome henger og reagerer tregt når vi laster nettaviser. Ikke bra. Det fungerer bedre med nettleseren Lenovo selv leverer. Det kan tenkes at denne er bedre optimalisert til maskinvaren her.
Systembrikken er en MediaTek MT8125, som har en firekjernet 1,2 GHz Cortex-A7-prosessor og grafikkprosessoren PowerVR SGX544. Arbeidsminnet er 1 GB. Kort sagt: Dette er «mid-end»-maskinvare, og ikke noe som egner seg til de mest prosessorintensive spillene. Det fungerer fint til video og slikt, men dette er altså ikke et nettbrett laget for rå ytelse.
Når vi tester spillet Call of Duty Black Ops Zombies, som er relativt grafikkintensivt, opplever vi grei ytelse. Brettet fungerer altså fint til mange typer spill.
Under ser du våre vanlige ytelsestester.
På maskinvaresiden er det ikke så mye vi savner her. At brettet bare har 16 GB lagringsminne er greit nok, siden det er støtte for minnekort. Men det kan bli en nødvendighet på sikt. Det er rundt 12 GB minne tilgjengelig.
SE OGSÅ: Hele spesifikasjonslisten
Kameraet på baksiden tar bilder i fem megapikslers oppløsning, mens frontkameraet tar bilder i inntil 1,6 megapikslers oppløsning. Bildene blir helt greie. Men de fleste vil nok fortsette å ta bilder med mobilen.
Vi hadde egentlig tenkt til å bruke dette brettet til videokonferanser via Microsoft Lync, men denne programvaren er ikke kompatibel med dette brettet av en eller annen grunn.
Skype har vi ikke stort mer hell med. Appen kræsjer av og til når vi forsøker å logge inn, men vi er ikke helt sikre på hvem eller hva som har skylden. Interessant nok, siden Skype er forhåndsinstallert her.
BATTERITID
Vi er imponerte over batteritiden til brettet. Da vi mottok det, pakket vi det ut og konfigurerte det. Så lot vi det ligge i åtte dager. Vi regnet nesten med at batteriet var tomt, men det hadde bare tapt omtrent 10 prosent av kapasiteten på denne tiden. Det til tross for at det har vært koblet til trådløst nettverk hele tiden.
Under bruk har vi også inntrykk av at batteriet holder lenge. Det skyldes nok en kombinasjon av batterikapasiteten på hele 9000 mAh, at skjermen har lav oppløsning og at prosessoren ikke er spesielt hissig.
En time videostrømming via Netflix med skjermen på full lysstyrke tappet batteriet 16 prosent. Vi kan basert på dette gjøre et grovt overslag om at batteriet vil holde til omtrent 6 timer videostrømming.
Batteritiden har vi dermed ingenting å utsette på.
ALTERNATIVER
Lenovo Yoga Tablet 10 går for rundt 2600 kroner dersom du velger varianten uten mobilnettilkobling. Versjonen med 3G ser ikke ut til å være i salg i norske nettbutikker, men vi har funnet den til 3500 kroner i en butikk som ikke har den på lager.
For rundt 2600 kroner får du en hel den nettbrett med Android. Faktisk får du relativt likt spesifiserte brett til lavere pris.
Asus MeMO Pad FHD 10: Vi har ikke omtalt dette brettet, men vi har prøvd det. Dette er et ganske likt spesifisert, men har høyere skjermoppløsning. Det har dessuten dobbelt så mye lagringsminne. Koster i skrivende stund fra 2700 kroner. Velger du varianten med samme skjermoppløsning som Yoga 10 slipper du unna med 1800 kroner.
Samsung Galaxy Tab 3 10.1: Også et billig nettbrett, med omtrent tilsvarende spesifikasjoner som Yoga Tablet 10, med lik skjermoppløsning. Koster fra 2300 kroner. Vi har for øvrig testet åttetommerutgaven av dette brettet.
LES MER: Samsung lanserer to nye Galaxy Tab 3
Samsung Galaxy Note 10.1: Det har kommet ny versjon av Note 10.1, men førsteutgaven av Samsung Galaxy Note 10.1 er fortsatt mulig å få kjøpt. I skrivende stund koster det fra 2800 kroner, og har samme skjermoppløsning og -størrelse som Yoga 10. I tillegg har dette brettet en praktisk penn du kan skrive og tegne med, dobbelt så mye arbeidsminne og mange smarte funksjoner. Muligens det beste kjøpet i denne prisklassen akkurat nå, selv om det er halvannet år gammelt.
LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 10.1
Apple iPad 2: iPad 2 trenger ingen nærmere introduksjon. Det koster omtrent det samme som Yoga 10, har tilsvarende lav skjermoppløsning, men siden dette er en iPad får du et stort utvalg apper og tilbehør. Om du bare vil ha et nettbrett til en god pris med markedets største utvalg apper er dette nettbrettet du ser etter.
LES MER: Test av iPad 2 vs Android-konkurrenter
Konklusjon
Vi syns Lenovo Yoga Tablet 10 er et flott nettbrett å se på. Det er tynt, har en praktisk fot, og gir generelt inntrykk av å være godt bygget. Vi syns i grunnen dette ser ut til å være et dyrere produkt enn det faktisk er.
På listen over positive egenskaper skal vi også føre batteriet, lydkvaliteten og brukervennligheten.
Utover dette har vi problemer med å finne noe spesielt gode grunner til å velge dette nettbrettet fremfor for eksempel iPad 2 eller Samsung Galaxy Note 10.1. Du får nettbrett med tilsvarende spesifikasjoner for nesten 1000 kroner mindre. Du kan kjøpe sjutommeren Nexus 7 med vesentlig skarpere skjerm og dobbelt så mye minne og sprekere maskinvare for omtrent 500 kroner mindre.
Skjermen er mye svakere enn vi egentlig forventer av et nettbrett i denne prisklassen. Android-versjonen er den nå 18 måneder gamle Android 4.2. Maskinvaren er midt på treet.
Den fine utformingen med den smarte foten, og den gode batteritiden er de beste grunnene til å velge dette brettet. Skjermen er imidlertid i svakeste laget, og Android-versjonen brettet leveres med begynner å dra på månedene. Dette er dermed et nettbrett vi alt i alt ikke syns klarer å stå ut av mengden av Android-nettbrett.