TESTER

Test: null

TEST: Mobiler til rett over hundrelappen

Det er overraskende hardt arbeid å ta livet av de billigste mobilene på markedet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
1. okt. 2013 - 15:38
Kort oppsummert

Enten du bare vil ha en enkel telefon å ringe med, eller du vil ha en reservetelefon i tilfelle den dyre mobilen din skulle bli ødelagt, kan det være smart å sjekke ut disse billige telefonene fra Nokia og Samsung. De koster under 150 kroner, så her får du virkelig mye for pengene. Og de tåler overraskende mye juling.

TEST: Nokia 100 og Samsung GT-E1150

Går du i mobilbutikken i dag, ser du fort at det er smarttelefoner med store skjermer det dreier seg om. Med disse kan du surfe på nettet, ta bilder, bruke GPS og installere apper. Veldig kjekt for de som ønsker slike funksjoner, men hva med alle de som bare vil ha en telefon å ringe og sende SMS med?

Vi undersøkte derfor hvor billige telefoner det er mulig å få fatt i for tiden. Om budsjettet ditt er 200 kroner er det faktisk hele åtte telefoner å velge mellom.



Nokia 100 er den billigste Nokia-telefonen på markedet.

Nylig testet vi Doro 622, som er en slik enkel telefon. Men i denne sammenhengen blir selv denne avansert og dyr.

Vi handlet inn Nokia 100 og klapptelefonen Samsung GT-E1150. Disse er to av de tre billigste modellene på markedet akkurat nå, og kostet oss helholdsvis 149 og 129 kroner. De selges uten abonnement, operatørlås eller noe slikt tull.

LES OGSÅ: Hvorfor du like gjerne kan kjøpe en billig smarttelefon



Samsung GT-E1150 er den billigste mobilen vi fant.

Dette får du for 150 kroner

Så hva får du egentlig for så lite penger? Faktisk ikke så rent lite, viser det seg. Begge fargeskjerm, leveres med spill, har kalender, stoppeklokke, ringeprofiler og andre nyttige funksjoner.

Ingen av dem har kamera.

Nokia 100 stikker midlertid av med en ganske klar seier når det kommer til nyttige ekstrafunksjoner. Her får du nemlig FM-radio, en snakkende klokke og lommelykt i tillegg. Nokia 100 har dessuten mulighet for tidsaktiverte profiler, slik at den for eksempel kan settes til lydløs automatisk hver kveld.

Samsung-telefonen har en kjekk liten funksjon kalt "Falsk anrop". Denne lar deg slippe unna kjipe situasjoner ved å få telefonen til å liksom-ringe, slik at du kan unnskylde deg med at du må svare på telefonen. Du kan til og med spille inn en samtale slik at det hele skal fremstå som mer trovertig.

GT-E1150 kan dessuten sende SMS til forhåndsdefinerte mottakere dersom det skiftes SIM-kort. Nyttig hvis noen stjeler telefonen din.



Vi får kanskje ikke bakoversveis av disse skjermene, men de duger til den jobben de skal gjøre.

Skjermer

Skjermene til disse telefonene er mildt sagt svake om du sammenligner med dyrere telefoner. De er blasse og har svært svak innsynsvinkel. I denne sammenhengen betyr det lite og ingenting. Det viktigste er tross alt at du kan lese SMS og annet, og til dette gjør de jobben.

Størst skjerm er det på Nokia 100, som stiller med 1,8 tommer. Samsung GT-E1150 har bare 1,43 tommer - noe mindre enn et frimerke. 

Av de to holder vi en knapp på Nokia 100 sin, som er størt og har best lesbarhet.



Vi holder en knapp på tastene til Nokia 100, som er tydelig markerte.

Brukervennlighet

En kan sannelig diskutere hvorvidt telefonene er spesielt brukervennlige. Vi for vår del opplever dem som ikke så rent lite tungvinte i bruk. Der hvor trykkskjermene gir mye informasjon og tydlige valg, må du her omstille deg litt. Du blir nemlig tatt med en tur 5 til 10 år tilbake i tid.

Siden du ikke kan trykke på skjermen må du navigere rundt i menyene med en piltast, og det er to menytaster under skjermen som korresponderer med valg på skjermen på venstre og høyre side. Det er ikke vanskelig, men det oppleves som litt tungvint.

Både Nokiaen og Samsungen har i prinsippet lik menynavigasjon, så det er ikke stort som skiller dem.

På ett punkt er disse telefonene langt overlegen sine trykkskjermutstyrte herskerklasse: Det er utrolig lett å ringe. Du bare trykker inn telefonnummeret og trykker på ringetasten. På smarttelefoner må du låse opp og finne frem ringeappen.



Batteritiden er av maratonkaliber på begge mobilene. Bildet viser batteriindikatoren til Nokia 100 på veldig, veldig nært hold.

Basisfunksjoner

Det aller viktigste med telefoner som dette er at det er god lyd under samtaler og at batteriet varer lenge.

Talekvaliteten på Nokia 100 er grei, uten at den måler seg med dyre telefoner. Det er tross alt kun GSM-støtte her, så nyvinninger som HD Voice kan du jo bare glemme. Vi målte lyden og kom til et snitt på omtrent 105 dBa når personen i andre enden snakket høyt.

Samsung GT-E1150 målte vi til omtrent samme lydstyrke. Telefonen har en god del fyldigere lyd, og dermed den beste talekvaliteten, syns vi.

Å skrive SMS er for øvrig overraskende enkelt på begge modellene. Med det mener vi at vi er overrasket over at T9-tasting forsatt sitter som et skudd i tommelen. Det fungerer i prinsippet likt på begge mobilene, med unntak av hvordan du veksler ord som telefonene foreslår. Nokia-telefonen kan for øvrig også sende grafikkmeldinger, som ikke må forveksles med MMS. Vi forsøkte å sende et par slike, men de ble aldri vist på mottakertelefonene. Dette er en meldingstype som hører fortiden til.

At batteriene varer en god del lengre enn på en hvilken som helst smarttelefon burde ikke komme som noen overraskelse. Begge er utstyrt med batterier på 800 mAh. GT-E1150 skal klare 8,5 timer tale, mens Nokia 100 skal klare 6,7 timer. 

Vi skal legge til at vi ikke har tømt batteriet på noen av telefonen siden vi ladet dem opp for fem dager siden. Batteriindikatorene viser fortsatt full pinne på begge. Da har vi begrenset oss til noen samtaler og meldinger. Det er jo ikke stort annet å gjøre på disse telefonene. Vi har ingen problemer med å se for oss at de lett varer over en uke med lett bruk.

Om du ringer mye vil situasjonen naturlig nok være en ganske annen, da det er samtaler som trekker mest strøm her.

LES OGSÅ: Så mye bedre har mobilbatteriene blitt

En klar ulempe er at ingen av telefonene kan lades med vanlige USB-ladere. Nokia-telefonen krever en Nokia-lader, og Samsung-telefonen en Samsung-lader. Disse begynner å bli sjelden vare, så om du skulle ha behov for å lade er det tvilsomt at du på en enkel måte klarer å oppdrive en passende lader.



Nei - de tåler ikke dette.

Hva tåler de?

Spør du oss er noe av det mest interessante med disse billige telefonen å sjekke hva de faktisk tåler. Et viktig incentiv for å bruke lite penger er tross alt at det ikke koster deg all verden dersom de blir ødelagte.

Dette gjør dem aktuelle som første telefon til familiens yngste. Vi har derfor gitt dem en god omgang juling vi aldri i verden hadde turt å utsette en vanlig smarttelefon for. 

En fordel de har er at de ikke veier stort. Det er heller ingen glass foran skjermen som kan knuses. Vi er mest spent på hvordan Samsung GT-E1150 tåler å bli mishandlet. Denne telefonen er hengslet sammen av to deler.

LES OGSÅ: Slik dreper du telefonen din

Vi har utført noen enkle terroroperasjoner vi tipper telefonene kan komme ut for i hverdagen. Resultatene ser du i videoen under.

Vi forsøkte først en enkel falltest fra 1,5 meter. Deretter klatret vi opp til 4 meter og slapp telefonene i parketten. Begge tålte dette, men Samsung GT-E1150 falt fra hverandre hver gang.

Deretter gikk vi mer drastisk til verks. Hva de utsettes for harde slag? Vi forsøkte å simulere dette ved å la en klappstol i metall falle på telefonen. Nokia 100 overlevde, men fikk sprekker i plasten foran skjermen. Den skrudde seg av etter siste test, men etter at vi tok ut og satte inn batteriet fungerte den som normalt igjen.



Ingen av telefonene liker harde slag, men Nokia 100 tålte julingen best. Den har noen sprekker i plasten foran skjermen, som for øvrig er intakt.

Samsung GT-E1150 tålte slagene så lenge telefonen var lukket, men første forsøk på å utsette skjermen for slag førte til at vi ødela den. 

Vi kunne selvsagt ikke gi oss før telefonene hadde sagt takk for seg, så det var på tide å bevege seg over til det fuktige element. Her testet vi først om telefonene ville fungere normalt dersom du er uheldig og mister dem i vann et lite sekund. 



Telefonene tar seg et avslappende bad.

Deretter lot vi telefonene drukne. Overraskende nok fungerte begge - med unntak av Samsungens sprukne skjerm selvsagt - normalt i mange minutter. Nokia 100 begynte etterhvert å skru seg av, men kunne skrus på igjen og brukes under vann. Etter omtrent åtte og et halvt minutt reagerte ikke lenger Samsung-telefonen. Nokia-telefonen skrudde seg av for siste gang etter nesten ni og et halvt minutt.

Vi lot telefonene tørke over en ovn i en times tid. Nokia 100 fungerte som normalt etter dette. Samsung GT-E1150 fungerte også tilsynelatende normalt, men det er vanskelig å avgjøre så lenge skjermen ikke fungerer.

Så skal det selvsagt nevnes at disse vanntestene på ingen som helst måte sier noe om hvordan telefonene tåler vann. Det vil som regel ta lang tid før en fuktskade slår inn, og vi antar at begge telefonene vil så store fuktskader som resultat av torturen.

LES OGSÅ: Duell: Den beste vanntette mobilen



Ublide møter med parketten.

Konklusjon

Om vi skulle dele ut karakter basert på en sammenligning med vanlige smarttelefoner hadde ikke våre billigtelefoner gjort det særlig bra. Deres største styrker er pris, basisfunksjoner og at de tåler en smell. Eller - strengt tatt er det du som tåler at de blir ødelagt siden du ikke taper flerfoldige tusen om uhellet først skulle være ute.

Som enkle telefoner med de mest grunnleggende funksjonene syns vi både GT-E1150 og Nokia 100 gjør en super jobb. Samsung GT-E1150 er ikke noe dårlig valg, og den er utvilsomt den peneste av de to. Den tar ikke store plassen i en veske eller i lomma. 

Men selv om vi likte lyden i GT-E1150 best, syns vi alt i alt det er Nokia 100 som er den beste av de to.

Den tålte tilsynelatende mengder med juling, og den har mange smarte funksjoner, som lommelykt, FM-radio og ikke minst den største skjermen av de to telefonene. Menyene er også de reneste og peneste. Den får derfår vår anbefaling.

Det  er uansett vanskelig å trå feil om du velger deg en mobil til litt over hundre kroner, så begge vil fungere fint til enkel bruk.

LES OGSÅ: 

Test av den vanntette montermobilen Sony Xperia Z Ultra

Seks supre telefoner til en super pris

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.