Super skjerm, bra lyd, kraftig maskinvare, stort internminne, NFC-funksjonalitet rett fra boksen, bra kamera
UlemperIkke minnekortstøtte, batteriet tappes raskt om du er uforsiktig
Veldig kort sagtXperia S er definitivt en verdig re-debutmodell for Sony i mobilmarkedet. Med masse kraft og høyoppløst skjerm er dette en telefon som egner seg strålende til både surfing, e-post og sosiale medier, og med bra kamera, et romslig internminne og god lyd i både samtaler og musikkavspilling er det lite igjen å klage på her. At telefonen også har en svært konkurransedyktig pris gjør dette til en flott pakke.
Gå rett til
Hele testen
Ytelsestester
Bilder og video tatt med kameraet
Spesifikasjonslisten
Konklusjon
Xperia S er den første Android-telefonen under Sonys egen fane, og er spesifikasjonsmessig den heftigste Xperia-telefonen vi har sett til nå.
Det første som møter deg når du slår på telefonen er en særdeles bra skjerm. Her har Sony presset 1280 x 720 piksler (720p) på plass i en skjerm på 4,3-tommer, noe som gir den høyeste pikseltettheten du får i en mobiltelefon i dag.
Knall til surfing
Det kommer altså ikke som noen bombe at bildet her er sylskarpt, men den største fordelen med oppløsningen er likevel at du får plass til betydelig flere detaljer på skjermen. Dette merker du særlig når du surfer på nettsider som ikke er mobiltilpasset, der selv den minste teksten kommer klart og tydelig frem på skjermen.
Og akkurat surfing er en ren glede på denne telefonen. I tillegg til den gode skjermen har du støtte for både Wi-Fi og HSPA+, som gir deg solide nedlastningshastigheter, og en kraftig grafikkbrikke sørger for at elementene lastes kjapt inn på skjermen. En flytende surfeopplevelse på en høyoppløst og stor skjerm, altså.
Og bruksgleden går i bunn og grunn igjen overalt. Dersom du kommer fra Xperia Arc eller andre av fjorårets Xperia-telefoner vil du kjapt kjenne deg igjen i menysystemet, som føles akkurat som før.
Du har et knippe nye widgeter, god Facebook-integrasjon, og mulighet for å lagre skjermbilder - praktisk når du føler for å sende Wordfeud-resultater og lignende ut på feeden i sosiale medier.
Den klare likhetsfølelsen med forgjengeren skyldes i stor grad at telefonene kjører samme Android-versjon, altså 2.3 Gingerbread. Sony lover imidlertid at Xperia S skal oppdateres til Android 4.0 i løpet av andre kvartal, og ut fra hva vi erfarer kan dette skje allerede i april.
Bra kamera
Siden forgjengeren Xperia Arc leverte et av fjorårets beste mobilkamera var vi naturlig nok spent på hvordan Xperia S gjorde det på denne fronten, og vi ble ikke skuffet.
Rent bruksmessig har ting blitt hakket enklere. Spesielt liker vi at du nå har en hurtigstartfunksjon som lar deg starte kameraet ved å holde inne den dedikerte kameratasten - uten å låse opp skjermen først. Det gjør det mer naturlig å ta bilder når det plutselig oppstår situasjoner du vil forevige.
Oppløsningen har også økt, slik at du nå kan ta 4:3-bilder i 12 megapikslers oppløsning og 16:9-bilder i 9 megapikslers oppløsning. Ellers har du hjelpemidler som fotolys og kontinuerlig autofokus.
Bildekvaliteten har vi lite å utsette på. På denne tiden av året har vi ikke akkurat vært bortskjemt med perfekte lysforhold, men synes likevel resultatene blir veldig bra både på video- og stillbildefronten. Vi har også tatt noen sammenligningsbilder mot kameraene i to andre solide kameratelefoner: Apple iPhone 4S og Samsung Galaxy SII.
Se eksempelbilder og eksempelvideo på bildesiden
Pass på batterifellene
Dess mer avanserte telefonene blir, dess mer strøm trengs for å holde dem i gang, og med Xperia S merker du i aller høyeste grad hvor viktig det er å ta forholdsregler her. De første dagene stresstestet vi kapasiteten ved å aktivere både push-epost, synkronisering av bilder, kontakter og kalender mot Facebook og automatiske oppdateringer, i tillegg til å sette lysstyrken i skjermen på et høyt nivå. Kombinert med en del surfing og generell bruk av telefonen greide vi å tømme batteriet på mindre enn en arbeidsdag.
Da vi deaktiverte all synkronisering og stillte lysstyrken på et mer fornuftig nivå holdt batteriet imidlertid like lenge som de fleste andre telefoner i denne klassen, altså omtrent et døgn.
Fin totalpakke
Det er i det store og det hele vanskelig å finne noen alvorlige svakheter i Xperia S. I tillegg til stor og skarp skjerm, bra kamera og masse kraft under skallet får du også god lyd i både samtaler og musikkspilling. Du har også et fyldig internminne på 32 GB, noe som for de fleste burde veie opp for manglende minnekortstøtte.
Dette er også en av veldig få telefoner som kommer med konkrete bruksområder for NFC-teknologien rett fra boksen, da du får med to såkalte "SmartTags", altså etiketter som aktiverer funksjoner når telefonen kommer i kontakt med dem.
At Xperia S er agressivt priset er også et klart plusspoeng. Nå skal vi på ingen måte påstå at 3800 kroner er lite penger, men det er likefullt en svært konkurransedyktig pris for en mobiltelefon av dette kaliberet.
Nå er det likevel ikke slik at det mangler gode alternativer på markedet.
Samsung Galaxy Nexus gir deg like høy oppløsning, og har større skjerm. Den gir deg også Android 4.0 allerede i dag, og som en offisiell Google-telefon står den også først i køen for fremtidige oppdateringer. Den har imidlertid dårligere kamera og halvparten så mye minne som Xperia S, og koster også mer.
Samsung Galaxy Note er også en kruttpakke med like høy oppløsning som Xperia S, og den har også større skjerm med tilhørende penn, og støtter minnekort. Samtidig er den langt fra like lommevennlig som Xperia S, og den er tusen kroner dyrere.
HTC Sensation XE har den samme maskinvaren som Xperia S, og er allerede oppdatert til Android 4.0. På den negative siden får du lavere skjermoppløsning og dårligere kamera, og må punge ut noen hundrelapper ekstra.
Til slutt er det absolutt på sin plass å nevne at vi har en ny generasjon Hulken-telefoner på vei. Både LG Optimus 4X HD og HTC One X har spesifikasjoner det lukter svidd av, og begge skal være i butikkhyllene før sommeren er over oss.