Innen 2016 skal 70 000 skip utstyres med utstyr for å drepe alt biologisk liv i ballastvannet.
Kampen om et gigantisk utstyrsmarked er i gang og en rekke utstyrsleverandører jobber for å få fotfeste. Det norske selskapet OceanSaver er et av mange som vil levere utstyr til dette markedet.
Som eneste institusjon i verden har Norsk institutt for vannforskning (NIVA) etablert et senter for å kunne verifisere de ulike produktene etter IMOs krav før de sendes på markedet. Produsentene står i kø for å benytte senteret, og kapasiteten er utsolgt for det neste året.
50 års erfaring
På grunn av omfattende erfaring med marine organismer har NIVA fått en så sentral rolle i dette arbeidet.
Til sammen har instituttet kulturer av mer enn tusen alger og krepsedyr som de kan bruke til denne type testing i full skala.
Datterselskapet BallastTech benytter Solbergstrand Marine Forskningsstasjon ved Drøbak til å dyrke opp ulike algekulturer som tilsettes vannet på opptil 250 kubikkmeter som brukes til å teste renseutstyret i henhold til IMO-kravene.
Godkjenning
I disse dager avslutter senteret den første store fullskalatesten for Wallenius Water AB, et selskap i Alfa Laval gruppen. Rapporten fra testingen skal danne grunnlaget for godkjenning av renseutstyret.
NIVA begynte med slik testing for tre år siden, og i fjor ble anlegget i Drøbak bygget ut til fullskalatesting med en kapasitet på mellom tre og fire fullskalatester i året.
Sorte bokser
– Det er ikke vår oppgave å vurdere teknologien de ulike leverandørene bruker. Vi forholder oss til den som en sort boks med et innløp og et utløp. Det vi må finne ut er hvor effektiv den er til å fjerne levende organismer fra ballastvannet, sider adm. direktør i NIVA Odd Skogheim.
Det brukes flere ulike teknologier innen desinfeksjon og destruksjon for å ta livet av organismene, slik som klor og andre kjemikalier og ulike former for oksidasjon med frie radikaler samt ultrafiolett bestråling.
Anlegget kan simulere varianter av saltholdighet og forurensninger for å gjenskape realistiske situasjoner fra alle verdenshavene.