- Vi starter med prøveproduksjon på Lilleby og det første metallet kommer til våren, sier Thorstein Abrahamsen, administrerende direktør i Fesil Sunergy.
Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt silisiumbedriften Fesils satsing på solcellesilisium. Nå legges 150 millioner kroner på bordet for å bygge opp prøveproduksjon i det gamle smelteverket, som ble lagt ned i 2002.
Les også: Vil bygge ny fabrikk for solcellesilisium
- Skala er et poeng
- Fordelen med Lilleby er at det ligger der. Vi slipper å bruke tid på å bygge opp nye lokaler, det finnes utslippstillatelser og det er mulig å flytte inn med 30 mann og starte bygging av et prøveanlegg, sier Abrahamsen.
Selskapet har allerede blinket seg ut Orkanger som mulig lokalisering for en fullskalafabrikk, men før den tid må prosessen testes grundig. Det kan ikke gjøres i et laboratorium.
- Når man jobber med silisium er krystalliseringen viktig og skala er et poeng. Det har begrenset verdi å gjøre det i laboratorium. Man må opp i en industriell skala for å teste prosessen grundig. For oss er det viktig å komme fort frem med tilstrekkelig prøvemateriale som kan sendes ut til kunder så de kan teste materialet, forklarer Abrahamsen.
Les også: Norsk solglass øker solcelleeffekt
Stor interesse i markedet
Sommeren neste år vil de første tonnene transporteres ut til waferprodusenter. Flere hundre tonn skal produseres på Lilleby. Hvis beslutningen tas om å bygge opp en fullskalafabrikk blir det i første omgang snakk om 3000 tonn årlig, men fabrikken skal ha kapasitet til det seksdobbelte.
- Det er stor interesse ute i markedet, men før vi kan levere dette i stor skala får ikke kundene testet materialet, sier Fesil Sunergy-direktøren og legger til at produksjonen på Lilleby vil foregå parallelt med bygging av en fabrikk.
Les også: Kjemper om å selge silisium til solindustrien
Kort oppstartstid
- Vi vil bruke dette som en opplæringsanstalt. Det gjør at når vi bygger et nytt anlegg vil vi få kortere oppstartstid, fordi vi har ansatte som allerede kjenner prosessen.
Totalt 100 ansatte kan bli sysselsatt med å produsere 3000 tonn på Orkanger. I tillegg til 50 ansatte i Washington Mills eksisterende anlegg på Orkanger for produksjon av silisiumkarbid, som er råvare til Fesil Sunergy. Beslutning om bygging av fullskalafabrikken, som trolig vil koste over en milliard, tas til våren.