I midten av november ba Olje- og energidepartementet om høringsuttalelser i forbindelse med at TFO ordningene (Tildeling av Forhåndsbestemt Område) skal evalueres.
OD konkluderer med at ordningen bør fortsette.
– TFO-ordningen har fungert etter hensikten. Ordningen bidrar til mer effektiv leting i modne områder og til å sikre en framtidig effektiv utnyttelse av ressursene på norsk sokkel, sier Sissel Eriksen, direktør for leting i OD.
Sørger for høy produksjon
– TFO-ordningen er svært viktig for oss. Den sikrer optimal ressursutnytting, særlig fra områder som er for små til å prioriteres under de vanlige konsesjonsrundene, sier avdelingsleder for feltnær leting på Halten-Nordland-området i StatoilHydro, Knut-Harald Nygård.
– TFO-rundene er viktige for å finne og utvinne ressurser som ligger nær eksisterende infrastruktur. Da kan vi opprettholde produksjonen. Ordningen er viktig for å kunne tilfredsstille petroleumslovens bestemmelser om å utnytte ressursene maksimalt, sier Nygård.
Gir økt aktivitet
OD påpeker at arbeidsbetingelsene i TFO-ordningen gir raskere sirkulasjon av areal, noe som sammen med det store antallet tildelinger av utvinningstillatelser har gitt økt leteaktivitet i modne områder.
Ordningen har bidratt til å øke forutsigbarheten i tildelingspolitikken.
Dette har gitt selskapene bedre mulighet til langsiktig planlegging og bedre grunnlag for tildeling av ressurser. TFO-ordningen har videre bidratt til at mangfoldet i aktørbildet har økt.
Møter motstand
Evalueringen av TFO-ordningen kom i stand etter at det i sin tid ble lovet at den skulle evalueres. Særlig miljøorganisasjonen har vært sterke motstandere av ordningen, som sikrer olje– og gassproduksjonen på norsk sokkel.
– Det er viktig ulike næringer og samfunnsinteresser blir hørt i et så viktig spørsmål. Denne høringen sikrer at jeg får et godt grunnlag når ordningen nå skal evalueres, sa Olje- og energiminister Terje Riis- Johansen da TFO-ordningen ble sendt ut på høring i midten av november.
Høringsinstanser er oljebransjen, fiskeriorganisasjonene, miljøbevegelsen og statlige tilsyn.