THE VIKINGS, med Emilie Søyseth, Thomas Laugerud, Håkon Konningen, Sigrun Pettersson og Eva Jeanette Johnsen, stakk av med seieren i helgas Scandinavian First Lego League .
Nå kan de velge om de vil reise til World Festival i Atlanta eller delta i det åpne europeiske mesterskapet i Eindhoven i mai.
The Vikings fikk den gjeveste Champion-prisen i skarp konkurranse med 24 andre lag. I tillegg stakk de av med Programmeringsprisen.
Totalt 330 barn mellom 10 og 16 år fra Norge, Sverige, Danmark, Island og Færøyene deltok i helgas arrangement i Trondheim. I tillegg var det heiagjenger, foreldre og lagledere samt 20 dommere i sving. Turneringen gfikk av stabelen ved Statoils forskningssenter på Rotvoll i Trondheim, som stilte med både velvillige vaktmestere, mat og avansert teknisk utstyr til årets konkurranse.
12 priser totalt
Årets oppgave hadde tema Ocean Odyssey. I den teoretiske delen skulle lagene utforske det mystiske livet under havoverflaten og finne løsninger som bidrar til at vi får mer kunnskap om og forståelse for denne dyrebare ressursen havet er. I den praktiske delen skulle de designe og programmere en robot til å løse utfordringer forskere har i havet.
Konkurransen består av både robotbygging, teknisk presentasjon av konseptet, en teoretisk presentasjon i forhold til tema og valgfritt sceneshow for de som ønsker det. Noen skriver også dagbok og presenterer seg selv. Det deles ut totalt 12 priser i finalen. Championprisen er en totalpris og selvfølgelig den som rager høyest.
Imponerte dommerne
– Dette er et organisert kaos, og vi har kontroll, sa prosjektleder Marit Rødsten til TU da vi var på besøk på finaledagen. Stor stemning og mye folk vippet ikke henne av pinnen, selv da tekniske problemer med videofilmingen dukket opp. Det løste seg raskt.
I robotfinalen konkurrerte to og to lag mot hverandre. Lagene skulle løse forhåndsdefinerte oppgaver med selvbygde og programmerte roboter på to og et halvt minutt.
Dommer og president i Tekna, Marianne Harg, storkoste seg på lørdag og er imponert over innsats og tekniske ferdigheter hos de unge. Hun har også et håp om at noen av ungdommene som deltar på slike arrangement går videre med realfag, og håper etter hvert skoleverket får øynene opp for konseptet. – Kongsberg er et forbilde, mener Harg.
Går i arv
Laget Team Builders fra Stord, opprinnelig Bergen, består av 3 søskenpar: Linn og Malin Erdal, Susanne og Espen Sedal, Andreas og Mikael Persson og Alexander Strømme. De 5 eldste er veteraner og har vært med 4 år. I år fikk småsøsknene være med også for å føre arven videre. – I år jobbet vi hver dag i 11 uker før finalen. Det har vært litt slitsomt. Det gøyeste er å være med på selve finaledagen, mener Susanne Sedal. I år gikk de ikke helt til topps, men humøret er bra uansett.