Svært mange selskaper satser på trykt elektronikk i stedet for silisium. Men ifølge analyseselskapet Gartner, som Teknisk Ukeblad har snakket med, er Thin Film Electronics unik.
Mens andre snakker, så selger de produkter.
Storordre
I går offentliggjorde selskapet en svært stor ordre på elektronikk for varesikring, såkalt EAS - Electronic Article Surveillance. De skal i løpet av de tre første kvartalene levere 13 millioner EAS-merker.
Det er ikke lett å snakke med et børsnotert selskap om utsiktene fremover. Dette er børssensitiv informasjon. Men når det er sagt så er det bare smil å se i gangene i åttende etasje i Indekshuset ved Solli plass i Oslo.
Den store prestisjeordren de nettopp hanket inn blir nok bare en av mange og selskapet forventer at alle de nye produktene de snart er klare med vil trekke til seg kunder.
Les også: Framtidens elektronikk er selvoppløsende
Unike
Noe av det trykt elektronikk lover er at dette er billigere enn tilsvarende basert på silisium.
I den store ordren på varesikring er det derimot omvendt. Trykte EAS-lapper kan nemlig levere en fordel konvensjonelle merker ikke kan.
– Problemet med slike merker, som sys inn i enkelte kostbare klær, er at de sliter med den såkalte Lasarus-effekten. Selv om de blir deaktivert når kunden betaler varen, så våkner mange av dem til liv igjen. Da går alarmen neste gang de går inn gjennom sikringsportalene, og det liker verken kundene eller butikken. Det vi kan levere er merker uten denne effekten. Når de deaktiveres, så forblir de deaktivert. Derfor får vi et sted mellom 6 og 10 cent for våre. Det er to til tre ganger mer enn konkurrentene, sier viseadm. direktør i Thin Film, Jennifer Ernst.
Hun er ansvarlig for salg og markedsføring fra sin base i Silicon Valley, der det store markedet er.
Ernst har arbeidet i legendariske Xerox PARC sør for San Fransisco, hvor Thin Films samarbeidspartner på trykt logikk befinner seg. Selv har de utviklet trykt minne.
– Dette er en slags repetisjon av historien. Det var da logikk og minne fant sammen på silisiumsiden at vi fikk den IT-revolusjonen vi alle kjenner. Nå kan vi gjenta den med trykt elektronikk til et langt lavere prispunkt, sier hun.
Les mer om selskapet og teknologien: Norsk plast skal utkonkurrere silisium på pris
Vaktbrikker
Thin Films brikker er beregnet på å kunne sys inn i sko og dyre klær. I likhet med tradisjonelle merker har de en antennekrets koblet til en kondensator.
Går man gjennom en portal hvor det er et RF-felt på rundt 8 MHz, forstyrres feltet når kondensatoren er aktiv. Da går alarmen. Når kunden betaler for varen deaktiveres brikken ved at kondensatoren kortsluttes.
Da fungerer den ikke lenger som kondensator. Men det har vist seg vanskelig å få kortslutningen til å være permanent i konvensjonelle merker.
Da blir det liv i merket igjen, akkurat som avdøde Lasarus. Det problemet har ikke den trykte varianten til Thin Film.
Les også: På tre uker skulle norske gründere erobre Singapore. Slik gikk det
Jobber med noe stort
Selv om nå Thin Film er i full gang med å produsere EAS-merker har de mange nye produkter under oppseiling.
Det er over et år siden de annonserte et samarbeid med emballasjeprodusenten Bemis i USA. Et 150 år gammelt selskap få har hørt om, men som produserer 200 milliarder ulike pakker i året.
– Vi jobber hardt med å gjøre ferdig vår brikke som kan limes på pakker for å overvåke den termiske belastningen den er utsatt for, sier Ernst og viser oss hva de har og hva konkurrentene kan varte opp med.
– Vi kan gjøre dette både bedre og billigere. Og termisk overvåkning er bare starten. Med denne brikken har vi utviklet en plattform som vi kan koble alle slags sensorer til. Og vi kan kommunisere resultatet som lagres gjennom trykket NFC, sier hun.
Kirsebær med den store
Ernst utrykker stor glede over hva Thin Film er i ferd med å utvikle, men børsnoteringen gjør at hun ikke kan fortelle hva det dreier seg om.
Derimot viser hun til samarbeidsavtalen med elektronikkgiganten Flextronics.
Den gjør Thin Film til en underleverandør av trykket elektronikk, og det kan åpne nye markeder for dem.
Les også:
Disse solcellene kan klistres over alt