KRAFT

Thoriumdebatten var ikke død

Stein Jarle Olsen
24. nov. 2008 - 15:41

”Kjernekraftindustrien har fått et ufortjent dårlig rykte, og sikkerheten er langt større enn den offentlige debatten gir inntrykk av.”

Slik innledes boken ”Thorium – bærekraftig og miljøvennlig kjernekraft” av realfagslektorene Arne Totland og Truls Sevje, som lanseres i disse dager.

Feil konklusjon

Forfatterne mener thoriumdebatten er langt fra død.

– Nei, det er kun basert på en helt feil konklusjon av Thoriumutvalgets rapport. Vi ønsker å revitalisere kjernekraftdebatten med denne boken, kjernekraft er nødvendig for å løse CO2-problemet på kloden, sier forfatterne til TU.no.

Debatt

Mandag arrangerte de debatt om thoriumkraftens fremtid, med Teknisk Ukeblads egen redaktør Tommy Rudihagen som møteleder.

Både miljøorganisasjoner og regjeringspartier var invitert til å holde innlegg, men hadde alle takket nei eller unnlatt å svare på invitasjonen, med unntak av Arbeiderpartiet.

En som var imidlertid var der, var Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen, som sa at partiet ikke har ett ord om kjernekraft i partiprogrammet, og hevdet det gjør dem fleksible når det gjelder å utvikle politikk.

– Norge har ressurser, kapital og kompetanse på området, og overgangen fra oljebransjen til kjernefysikk er ikke voldsomt stor. Der ligger det et stort potensial for kompetent personell, sa han.

Havvind

Solvik-Olsen poengterte også at verdens fattige ønsker det samme materielle velstandsnivået som vi har, og at det da er viktig å frembringe en energikilde vi faktisk kan ta i bruk.

– Ingen her til lands snakker om strømpriser under 60 øre per kilowattime, mens kjernekraftekspertene anslår at kjernekraften vil koste rundt 30 øre. Hvem vil da kjøpe norsk havvindkraft, undret han, og uttrykte håp om at thorium-boka vil gi mer faktabasert debatt i tiden fremover.

Les også:

Følelsen

Også til stede var Høyres Torbjørn Røe Isaksen, som understreket at han ikke snakket på vegne av sitt eget parti.

Han mente at man måtte passe seg litt for å kun benytte tall som faktagrunnlag.

– Thorium-diskusjonen baserer seg ikke på tall og statistikk, men på følelsen folk har for en ny teknologi, og der regjerer fortsatt frykten etter ulykker som for eksempel Tsjernobyl var, sa Isaksen.

Politikken stenger

Han pekte også på at de politiske konstellasjonene i dag ikke la til rette for noen kjernekraftsatsing i Norge, med Høyre og Fremskrittspartiet avhengige av Venstre og KrF, og det tradisjonelt kjernekraftvennlige Arbeiderpartiet i regjering med thoriumhaterne i SV.

Medlem av energi- og miljøkomitéen på Stortinget, Asmund Kristoffersen (Ap), sier at det er skandaløst hvordan atomavfallsproblemet håndteres i mange land.

– Sverige og Finland er nok nærmest en sikker håndtering av avfall, men hvis det var så lett som enkelte skal ha det til, ville det jo vært gjort for lenge siden, sa han, og poengterte at veien frem er lang og kronglete, men at det også er slik det bør være.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.