PRODUKSJON

Ti tett i tett

31. mars 2003 - 13:00

"Sammen er vi sterkere".

Det kunne godt ha vært slagordet til STG i Østfold, en helt fersk gruppering - et nettverksselskap - av ni små og mellomstore verktøybedrifter i Østfold, og ingeniørselskapet Borg Technology AS.

Fordi norske småbedrifter som regel ikke har ressurser til å stå alene i verden, har "alle" i mange år sagt at norsk industri må bli flinkere til å samarbeide. Men få har satt denne visdommen ut i praksis. STG lever ikke minst av å konstruere og bygge større verktøypakker, enheter som før enten ble laget i Sverige eller nede på Kontinentet.

STG har til sammen 105 spesialister og omsetter i år for omkring 90 millioner kroner. De er koblet til en tilsvarende svensk gruppering som heter Team NOR, og som ser fordeler ved et teknisk/markedsmessig makrosamarbeid Norge-Sverige.

Et konglomerat

Ingeniør Eivind Sæter er nyansatt primus motor i gruppens kjerne, som holder til i Tune Senter like nord for Sarpsborg.

Sæter forteller at ideen om å lage en konstellasjon av ti frittstående selskap rundt i fylket, nå begynner å vise at den har livets rett. Dette er en godt sammenkittet konglomerat og et kjerneselskap som styrer jobber og støtter utvikling og kompetansebygging.

- Vi får stadig større aksept i det norske markedet, og dessuten i det svenske, sier han. For noen år siden var det uvanlig at norske småselskap ville jobbe tett sammen. Nå innser flere og flere at de kan supplere snarere enn å utkonkurrere hverandre. Senteret i Tune fungerer som edderkoppen i nettmidten, kjenner partenes sterke og svake sider, og foreslår hvem som skal ta hvilke av de oppdrag som kanaliseres til STG.

- På mange måter er vi et eksempel på funksjonerende symbiose, sier Sæter uten å skjule stoltheten.

Deler ressursene

Sammen med ham satt to representanter for STG-medlemmene, da TU var på besøk: Produksjonssjef Per Arne Hauglund i Noveas (Norsk Verktøyindustri A/S i Halden) og daglig leder Øyvind Berg i Sørlie Verktøyindustri AS i Berg i Østfold. De bidro med eksempler på hvor mye smartere det er å stå sammen.

- Fordi vi har inngått et forpliktende samarbeid, forklarer Øyvind Berg, - har gruppen full tilgang til ressurser på engineering- og produksjonssiden, og full adgang til enkeltbedriftenes spisskompetanse. Vi utfyller og støtter hverandre, og det er ikke bare effektivt, det er moro også! Jeg vil i tillegg nevne at gruppen som helhet er moderne: Den rår over 30 datastyrte fresemaskiner, tolv senkegnist- (gnisterosjon) og sju trådgnistmaskiner. Vi har to målemaskiner som klarer to ganger en ganger 0,8 meter og tre tonns last.

Oppdatering A og Å

Hauglund skyter inn at med kravene på produktutvikling, og en strøm av nye materialkvaliteter, ville det være umulig for en enkelt bedrift å følge med.

- Men vi fordeler ansvaret for å holde kompetansen ved like. Det krever mye å holde seg oppdatert på relaterte ingeniørtjenester angående beregning, simulering og materialkunnskap, og på støping og plastisk bearbeiding av diverse metall-legeringer, på fiksturutvikling, på diverse plaster og -teknikker og på gummipressing. Hver for oss hadde vi ikke klart det, men som gruppe klarer vi det. Uten denne type kunnskapsvedlikehold vil enhver liten eller mellomstor bedrift innen vår kategori tape i konkurransen. Det er bare som spesialister at slike norske selskap har livets rett. Ren storserie masseproduksjon er som regel enklere å få til i andre land, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.