Nürnberg, Tyskland: På messen SPS IPC Drives, som varte i fire dager i november i fjor, var det 1602 utstillere fordelt på 11 haller. Siemens markerte styrke og hadde en hall helt alene, og det var ikke den minste. Det betyr at det i snitt var 160 utstillere i hver av de øvrige 10 hallene.
Sivilingeniør Heinz Eisenbeiss er øverste ansvarlig for markedsføring av fabrikksautomasjon i konsernet. Han ser noen klare trender innen automatisering. Tiden det tar fra idé til selve produktet er ute på markedet, er viktig nå.
– Det blir stadig viktigere over hele linjen. I Siemens har vi valgt å satse tungt på det vi kaller PLM, product lifecycle management, eller tiden det tar fra idé til ferdig produkt. Da må vi ha et større bilde enn kun automatisering av produksjonslinjene, sier Eisenbeiss.
Økt digitalisering
For Siemens startet dette for seks år siden med kjøpet av texasbaserte UGS. Eisenbeiss mener det viktigste grepet for å kutte tid frem til produksjon ligger i økt digitalisering. For mange industrigrener er det en krevende øvelse.
– En maskinbygger fortalte meg at papirer var alt han fikk inntil nylig, og dette var helt mot slutten av prosjekteringen. Alle involverte må inn tidligere og få anledning til å spille inn synspunkter. Da unngår man kostbare endringer og justeringer.
På et mer snevert felt av automatisering ser Eisenbeiss behov for mer helhetlige konsepter. Han peker på at inntil nylig var styringer, motorer og programvare oftest separate biter der et helhetlig konsept manglet. Nå har Siemens endret konseptet, og vil ta ansvar for hele linjen. Et uttalt mål er at jo flere Siemens-produkter som er valgt, jo mer helhetlig produksjonsprosess skal bedriften få.
Les også: Et levende leksikon
Kulturendring
– Det krever en kulturell endring. Maskinbyggere må tidlig inn i prosessen, sammen med alle andre. Dette er kvintessensen i Industrie 4.0 (et tysk program for å forberede fremtidens industri).
Dersom Siemens eller deres konkurrenter vil ha leveranser av mer komplette systemer i stedet for en rekke komponenter, dukker spørsmålet om standardisering opp. Proprietære standarder fremmer sjelden fleksible løsninger.
Eisenbeiss mener dette er et vanskelig spørsmål. Han sier hele prosessen kan deles i fem. Først kommer design, så følger utstyr til produksjonslinjen før engineeringen av automatiseringsløsningene. Som punkt fire kommer faktisk produksjon, og servicen er det femte og siste punktet i Siemens-inndelingen.
Les om: Statoil vil ha tilstandsbasert vedlikehold
Mangler standard
Det er en rekke åpne standarder innenfor hver av disse fem leddene, men det mangler en for stegene mellom leddene.
– Jeg vil hevde at Siemens er det eneste selskapet i verden som kan tilby løsninger for helheten. Det finnes ingen standard og vi ønsker å holde på dette som vår fordel.
Eisenbeiss legger til at Siemens ikke er motvillig til standardisering, men at normalt kommer standarder etter krav fra kunder, ikke etter avtale mellom konkurrenter.
Selv har ikke Eisenbeiss hatt anledning til å se resten av messen, men han har folk som tar runden, og rapporterer.
– De melder alle om at IKT og integrering er viktig. Jeg har vært ansvarlig for Siemens deltakelse på denne messen de siste ni årene og det som har endret seg er utviklingen av programvare og integrering mot maskinvare.