ARKIVNYHETER

Tidenes laveste boligbygging

Joachim Seehusen
20. jan. 2009 - 12:59

– Nå må bankene bli banker igjen. Hovedårsaken til nedgangen er at bankene ikke vil være banker, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene.

Han har nå lagt frem dystre tall for sine medlemsbedrifter.

Antall salg i fjerde kvartal i fjor var 65 prosent ned i forhold til siste kvartal i 2007. Uansett hvilken innfallsvinkel Boligprodusentene velger til statistikken peker pilen bratt nedover.

Ordrereservene er nå 33 prosent lavere enn for samme tid i fjor.

Gale tall

Statistisk sentralbyrå, SSB, har et anslag på at det skal bygges 23 000 boliger i år.

– Det er altfor høyt, fordi SSB baserer sine tall på igangsettingstillatelser. Vi ser på hva som faktisk blir igangsatt, sier Jæger.

Om året fortsetter som nå blir det ikke bygget mer enn 13000 boliger, inkludert 3000 studentboliger. Anslagene fra Prognosesenteret ligger likevel noe høyere, 18 000 enheter.

– Vi kritiserer ikke SSB, deres beregningsmåte er valgt i samarbeid med oss, men når det er trendskifter blir deres beregninger gale, sier Jæger.

Historisk lavt

– Ordrereservene er på historisk lavt nivå, det har vært mye kanselleringer, sier Jæger. Det skyldes at også de som ønsker å kjøpe sliter. Bankene gir dem ikke lån. I den siste uken er 30 prosent av kjøperne avvist av bankene, hevder Jæger.

– I uke 45 i fjor var det 51 prosent som ble avvist.

Venter oppsigelser

Hittil har tallet på oppsigelser vært moderat, men nå venter Boligprodusentene kraftig vekst.

– Bedriftene er uvillige til å si opp folk midt i juletiden. Når vi kommer til uke fire venter vi helt andre tall, sier Jæger. Hittil i år har hver femte bedrift i Boligprodusentene måttet si opp folk.

Lysning

En ørliten lysning kan være i sikte, men Per Jæger våger ikke å si at bunnen er passert. – Medlemmene våre melder om at det er flere på visninger og at det er flere som ber om kataloger, sier han.

– Enkelte bedrifter melder om at de allerede har mer å gjøre i 2009 enn de har hatt i hele siste halvår, sier Bjørn Mangor Birkeland, administrerende direktør i Prognosesenteret.

Privat regulering

Per Jæger kritiserer mange kommuner, spesielt Oslo, for å la private utbyggere lage sine egne små reguleringsplaner.

– Se på Stavangerområdet, der har de vært flinke og lagt ut større områder til bebyggelse. I Oslo er det for små arealer som blir lagt ut og for mange private reguleringsplaner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.