BYGG

Tikkende bomber under bakken

Bellona krever at klima- og miljøminister Ola Elvestuen setter krav om forsvarlig fjerning av gamle oljetanker.

Lenser ble lagt ut mellom Langkaia og Operaen for å stenge for rester av utslippet av fyringsolje som havnet i Alnaelva og Oslofjorden dagen. Utslippet som kom fra Sporveiens anlegg på Ryen.
Lenser ble lagt ut mellom Langkaia og Operaen for å stenge for rester av utslippet av fyringsolje som havnet i Alnaelva og Oslofjorden dagen. Utslippet som kom fra Sporveiens anlegg på Ryen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Runa Haug Khoury, fagsjef i Bellona
3. juli 2018 - 15:56

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Lekkasjen fra Sporveiens verksted på Ryen 30. mai i år sendte om lag 25.000 liter fyringsolje ut i Alnaelva. Olja la seg videre som et svart flak i Indre Oslofjord og førte til stenging av populære badeplasser. Bellona satte raskt i gang en anmeldelse av Sporveien.

Nå har også Miljødirektoratet anmeldt hendelsen. Bellona er sjokkert over opplysningene om at Sporveien unnlot å undersøke deler av sitt anlegg i 54 år.

Minner om gamle synder

Sporveiens utslipp fra verkstedet på Ryen er et resultat av mangelfull håndtering av miljøfarlige installasjoner. I tilsynsrapporten fra Miljødirektoratets inspeksjon konstateres at Sporveien brøt forurensningsforskriften kapittel 18 (Tanklagring av farlige kjemikalier og farlig avfall).

Sporveien har ikke vedlikeholdt eller hatt gode nok kontrollrutiner på sine oljetankanlegg. Miljøforurensing av dette slaget minner om fordums tilbakelagte synder. Om Bellonas egen Frederic Hauge som graver opp tønner og avdekker industriens fordekte svin på skogen.

Men utslippet fra Sporveien i Oslo kan være toppen av et isfjell, selv i 2018.

En trikk på vei mot Stortorvet sporet av og kjørte rett inn i eplehuset tirsdag formiddag. Fire personer ble skadet.
Les også

Vitne: – Høyere hastighet enn vanlig

Det finnes svært mange aldrende oljetankanlegg rundt om i landet. De fleste av disse ligger nedgravd. Miljødirektoratet anslår at det finnes rundt 270.000 nedgravde oljetanker i Norge i dag. Mange av disse har ligget nedgravd i årevis.

Risikoen for lekkasjer øker når oljetankenes gjennomsnittlig levealder på rundt 30 år overskrides. Ifølge Kystverket skjer det hvert år over 100 akutte utslipp og lekkasjer av olje, drivstoff eller kjemikalier fra slike tankanlegg. De fleste av utslippene er små, men de kan likevel føre til miljøskade på omgivelsene.

Må kreve fjerning

Runa Haug Khoury, fagsjef i Bellona. <i>Foto:  Daniel Sannum Lauten</i>
Runa Haug Khoury, fagsjef i Bellona. Foto:  Daniel Sannum Lauten

I slutten av juni ble et etterlengtet forbud mot oljefyring vedtatt. Fra 1. januar 2020 blir det forbudt å bruke fyringsolje og parafin til oppvarming i privatboliger, offentlige bygg og næringsbygg. Dette forbudet har Bellona og andre jobbet for i flere år. Å forby olje til oppvarming i vannkraftlandet Norge er ikke bare opplagt klimapolitikk. Det er også et forebyggende grep mot kilder til lokal forurensning.  

Norges nedgravde oljetanker ligger og eldes som tikkende miljøbomber. Bellona krever at klima- og miljøminister Ola Elvestuen prioriterer å få på plass et krav om fjerning.

I 2017 kom Miljødirektoratet med forslag om at alle oljetanker som ikke er i bruk må håndteres og fjernes. Men direktoratets anmodning er fortsatt ikke fulgt opp med krav fra øverste politiske myndighet.

Bellona oppfordrer også næringslivet selv til dugnad. Ved å kartlegge og ekspedere potensielle miljøbomber i egen drift og bakgård, kan både bedrifter og naturen rundt unngå en ny situasjon lik Sporveiens fadese i mai.

Og til statsråd Elvestuen: Her har du mulighet til å føre en enkel, men viktig, miljøseier til din curriculum vitae. Norges nedgravde oljetanker må tømmes, rengjøres og graves opp.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.