Da Kai Thon kjøpte seg et brukt hus for åtte år siden, fant han fort at løv og barnåler hadde tettet takrennene. Løvet blokkerte vannet som rant over og ned på baksiden førte til råte og morkne bord.
– Jeg renset takrennen og utbedret skadene på treverket, men ganske fort var det tett igjen. Ingen hadde noe annet enn en sil over nedløpet å tilby, men da er jo bladene allerede i takrennen.
Thon bestemte seg for å finne en løsning på problemet, og han er overbevist om at han ikke er alene om å slite med gammelt løv som tetter takrenner. Først la han i et perforert drensrør. Det hjalp noe, men ikke nok. Takrennen ble fortsatt tett etter ganske kort tid.
– Så kjøpte jeg en rist og la på, men da ble løvet liggende og tette så alt vannet rant over og ned på bakken. Så prøvde jeg å legge risten diagonalt, men da rant for mye av vannet over risten og rant ned utenfor takrennen.
Papirkurv og Biltema
Kai Thon forsøkte seg med forskjellige konstruksjoner, han kjøpte en papirkurv av netting og klippet opp. Men det funket ikke.
– Så fant jeg en netting på Biltema, egentlig solgt for å ha i grillen på biler. Den fungerte aldeles utmerket når den ble lagt i bue over takrennen. Det viser seg at profilen på nettingen ikke er uten betydning. Biltemas netting var av strekkmetall.
Nå var hovedproblemet løst, og Thon kunne konsentrere seg om utforming og montasje. Han har nå utviklet en brakett for Isola ståltakrenner med størst bue i ytterkant, og for denne skal han ha adaptere som gjør det mulig å benytte risten til alle typer takrenner. Enkelte takrenner er festet med overliggere opp mot takstein.
– Disse er alltid montert med CC 60 cm, derfor har jeg laget nettingen i stykker på 60 cm og det blir ingen problemer å montere dem på slike takrenner. For barnåler har han et mer finmasket nett som monteres under strekkmetallet som stanser løvet.
Partnerjakt
Produktet er nå patentsøkt, patentbyrået har ikke funnet noen konkurrerende patenter som kan skape vanskeligheter. Nå er Thon på jakt etter industrielle partnere som kan hjelpe ham videre.
– Jeg besøkte først Isola. De uttrykte begeistring, men ga meg så beskjed om at de ikke trodde markedet var modent for et slikt produkt. Nå vil jeg presentere systemet for Lindab og Icopal, så får vi se.
Millioner av meter
Thon har regnet ut at det er 127 millioner meter takrenner i Norge, at det kommer nær en million meter på nybygg hvert år og 4,2 meter etter rehabilitering.
– Dette er jo et milliardmarked selv om ikke alle har løvproblemer. Jeg ønsker meg en partner som ser potensialet. Hvis ingen takrenneprodusenter vil være med, så kanskje det er noen byggevareprodusenter eller småindustri der ute som er interessert, sier han.