Medallia, som utvikler analyseverktøy for håndtering av store kundedata, ble stiftet i USA av nordmannen Børge Hald og en amerikansk kollega i 2001.
I løpet av de første ni månedene hadde selskapet allerede hotellkjeden Hilton som kunde. Den gang hadde selskapet kun to programmerere.
– De var ekstremt gode. Begge hadde doktorgrad, sier Hald.
Unngår middelmådighet
Selskapet har siden jobbet etter prinsippet om at noen få veldig gode er bedre enn mange middelmådige.
– Undersøkelser viser at ved store programmeringsprosjekter er de fem prosent beste programmererne 5 til 10 ganger mer effektive enn de som ligger midt på treet, forklarer Hald på telefon fra Silicon Valley.
Han mener at utviklingsarbeidet ikke bare skjer raskere, men at kodene også får en høyere kvalitet:
– Løsningene blir ikke bare profesjonelle, men magiske, sier Hald.
Norsk marked uinteressant
Hald kaller analyseverktøyet for et nervesystem som føler, analyserer og handler.
En hotellkjede skal raskt kunne finne frem til interessante kundedata som kan lede til endring av forhold som kundene er misfornøyd med. Utfordringen ligger i å gi selskapene ekstrem rask responstid.
Vanlige kundeundersøkelser resulterer som regel i en rapport til toppledelsen.
Uinteressant marked
Medallias produkt er webbasert og flere ledd i organisasjonen kan øyeblikkelig få analyser av spesielle forhold de måtte være opptatt av.
Markedet i Norge er foreløpig ikke interessant for selskapet. Det er ikke derfor de åpner kontor i Oslo . Det gjør de kun for å utvikle produktet.
Verdens beste
Rekrutteringen er snart fullført. Øyvind Grotmol som i fjor vant sølvmedalje i VM i programmering i Shanghai skal lede det norske kontoret. Med på laget har han blant annet fått gullvinnere fra samme mesterskap og en sølvmedaljeinnehaver til.
– Vi flytter inn i lokalene i månedsskiftet mars-april, sier Grotmol. Han mener at det gode faglige nivået tiltrekker folk. – Vi kan lære av hverandre. Det er inspirerende.
Lønn som fortjent
Faglig inspirasjon er langt fra eneste gulrot. Ingeniørene som i dag jobber i selskapet i USA ruver allerede på toppen av lønnsstatistikkene i Silicon Valley.
Lønningene skal være like høye i Norge. Det betyr i klartekst at dataingeniøren kan heve millionlønning, ifølge Grotmol.
Må prestere
– Vi fokuserer prestasjonene. Man blir kompensert etter innsats, og vi har gode bonus- og opsjonsordninger.
Grotmol mener det ikke er noen grunn til at ingeniører ikke skal ha det samme lønnsnivået som advokater, økonomer og aksjemeglere.
– Hvis en ingeniør skal oppnå god lønn, må vedkommende som regel bli mellomleder eller leder. Men hvorfor skal en dyktig utvikler bli mellomleder? spør Grotmol. Han mener det blir feil: – Det er ingeniørene som bygger et selskap.