Dette, mener selskapet, er låst kapital som mange bedrifter kunne brukt på en bedre måte. Nå vil det norske Siemens Finans i større grad enn før tilby leasing til norsk industri.
– Det er ikke sånn at vi må tilby Siemensutstyr. Vi ønsker å tilby et bredt spekter, men ofte er det jo Siemenskomponenter i utstyret som er aktuelt for en slik finansieringsform, sier Bent Erik Laustsen, salgssjef for industri i Norge.
Mest i Sverige
Studien viser at den samlede låste likviditeten i industrinæringen i samme periode ligger på 2,6 milliarder euro i Danmark der det utgjør 0,23 prosent av BNP, 2,9 milliarder euro i Finland som er 0,34 prosent av BNP og 6,2 milliarder euro i Sverige som er 0,35 prosent av BNP. For Norge er det 3.5 milliarder euro, som er 0,21 prosent av BNP.
SFS har i rapporten definert kapital som er bundet opp til direkte kjøp av utstyr som «Låst likviditet». Denne fastlåste kapitalen kan ikke brukes i andre forretningsdrevne aktiviteter som utvikling av nye produkter, salgsfremstøt eller økning av produksjon ved økt etterspørsel. Når kapital er fastlåst begrenser den innvirkningen disse midlene har på bedriftens konkurranseposisjon, og utgjør dermed en tapt inntjeningsmulighet. Når tilgangen til rimelige kredittforhold blir mer begrenset på lang sikt på grunn av nye kapitalreguleringskrav, har produsentene ikke lenger råd til å ha verdifull kapital bundet opp til direkte utstyrs- og maskininnkjøp.
Har du lest: Oljebransjen fjerner mellomledd
Leasing seiler opp
Finansieringsprodukter som leasing og leie, anses i økende grad som en effektiv metode til å frigjøre midler som er låst til direkte kjøp av utstyr. Ved å spre betalinger over en forhåndsavtalt finansieringsperiode, reduseres behovet for større innledende utlegg, og øker tilgjengelige midler for operative utgifter. Slik kan bedriften få tilgang til den nyeste teknologien, uten å måtte binde opp begrenset kapital eller bruke tradisjonelle kredittmuligheter, skriver SFS i en pressemelding.
Laustsen sier at leasing slett ikke er nytt i norsk sammenheng, men at Siemenskonsernet til nå ikke har vektlagt denne finansieringsformen. Nå skal det legges mer arbeid i å tilby kundene dette. Når leieperioden er over står kundene overfor tre valg: De kan kjøpe utstyret, de kan fortsette leien til redusert pris eller de kan levere det tilbake.
– Alt som kan skilles ut og avskrives kan finansieres med leasing. For mange vil det være bedre å leie, men jeg tør ikke å komme med noe anslag over hvor stort dette kan bli.
Laustsen understreker at Siemens Finans ikke er alene om dette.
– Jeg vil tro de fleste bankene tilbyr slik finansiering, sier han.