Telenor Norge skal kvitte seg med 450 årsverk.
Frivillighetspakker
Nito frykter at flere ansatte enn planlegges kommer til å si opp. Det mener konserntillitsvalgt i Nito Telenor Harald Stavn.
– Vi frykter dessuten at det kan være flere som nå vil si opp fordi de ikke ser fremtid i virksomheten. Det gjelder også de som har kritisk kompetanse, sier Stavn til Teknisk Ukeblad.
Det er på onsdag at 4000 ansatte i Telenor Norge fikk tilbud om frivillige sluttplakker, det gjelder også konsulenter. Det melder Dagens Næringsliv i dag.
Stavn har ikke satt seg inn ennå i hvor stor grad nedbemanningsplaner vil gjelde Nitos ingeniører.
– Det er gitt tilbud om frivillighetspakker der de som tar en rask avgjørelse får 3 måneder ekstra. Dette synes vi i Nito Telenor er altfor dårlig for å gå nærmest på dagen, sier Stavn til Teknisk ukeblad.
Les også: Kutter ingeniører hos Aibel
Kan miste AFP
Tilbudet er basert på hvor lenge en person har vært ansatt. Høyere ansiennitet gir bedre sluttpakketilbud.
Stavn sier at de anbefaler deres medlemmer å revurdere tilbudet. Det gjelder i spesiell grad de som er mellom 58 og 62 år.
– Det er ikke et godt tilbud, fordi de vil miste avtalefestet pensjon. Det ligger mye penger i det.
Avtalefestet pensjon (AFP) er en pensjonsordning for ansatte i bedrifter som er medlemmer og betaler til AFP-ordningen. Man kan førtidspensjonere seg i alderen 62-67 år.
Hovedregelen er at du ikke skal gå ned i pensjon når du fyller 65 år, hvis man har tatt AFP fra man fylte for eksempel 62. Det reguleres gjennom tariffavtale.
Les også: NITO frykter at Statoil-kutt rammer leverandører
Advarer selskaper
Tekna advarer selskaper mot å tenke kortsiktig.
– Vi ser en trend her. Flere norske selskaper som har varslet store nedbemanninger, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.
Hun henviser til Telenor, Aibel hvor det er varslet nedbemanning av 230 ansatte og Statoil hvor det varsles om å kutte flere årsverk enn tidligere.
Randeberg sier at utviklingen i Telenor har vært bekymringsfull.
– Selskapet har for flere år siden tatt en strategisk avgjørelse på å kutte forskning, og leve av gamle patenter og å eie og tjene penger på å eie nettverk. Det har vært en høstingsstrategi som gir overskudd og fornøyde aksjonærer på kort sikt, men som ikke er bærekraftig på sikt, sier hun
Hun sier at i gode tider må man satse mer for å bygge fremtid. Telenor har gjort det motsatte, mener hun.
Les også: Disse har høyere lønnsvekst enn oljeingeniørene
Staten må vise veien
Tekna mener at nedleggelse og outsourcing av kompetansearbeidsplasser er en urovekkende utvikling, særlig i selskaper hvor staten er majoritetseier. Det gjelder Telenor og Statoil.
– Dette bør bli tema i regjeringens kommende eierskapsmelding. Her må vi ha tydelige signaler på at det satses på kunnskap og kompetanse i Norge.
Hun legger til at det er fullt mulig å tjene penger og drive lønnsomt på kompetanse her.
– Vi har en produktivitet i verdensklasse, som skyldes at Teknas medlemmer går på jobb hver dag og omsetter kunnskap til innovasjon, produktivitet og effektivitet.
Les også: Disse ingeniørene er det mest behov for akkurat nå
225 ansatte i fjor
Administrerende direktør i Telenor Norge Berit Svendsen sier til Dagens Næringsliv at fjor reduserte de bemanningen i Telenor med 225 ansatte.
– Vi må bli 450 færre i år inkludert konsulenter. Vi vil heller bygge opp viktig kompetanse hos egne medarbeidere fremfor å kjøpe denne kompetansen gjennom konsulenter. I dag har vi noen hundre konsulenter i Telenor, sier Berit Svendsen til avisen.
Les også:
Så mye overtid jobber ingeniører
Slik får du raskere svar på epost