Fire svenske og en norsk eier støtter nå forslaget fra Greenpeace om at StatoilHydro må droppe oljeutvinning av kanadisk tjæresand.
Tjæresanden er omstridt på grunn av store CO2-utslipp og kraftig påvirkning av naturen.
Kristelig Folkeparti krever at regjeringen ber StatoilHydro droppe prosjektet, men ble ikke hørt i Stortinget.
– Bør trekke seg ut
– KrF mener staten som majoritetsaksjonær bør støtte forslaget om at StatoilHydro trekker seg ut av oljesandaktiviteter, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten i en pressemelding.
KrF ville ha en avstemning i Stortinget om å hastebehandle et forslag. De ville be regjeringen overkjøre StatoilHydro. Men det ble aldri noen avstemning. KrF ble nedstemt med 55 mot 49 stemmer.
– Prøver å unngå debatten
Norske Greenpeace er svært skuffet over resultatet.
– Regjeringen kunne ha tatt en avgjørelse nå i forhold til StatoilHydro, men forsøker å unngå de nødvendige debattene i Stortinget, sier kampanjeleder Martin Norman i Greenpeace til Teknisk Ukeblad.
Greenpeace har som aksjonær i StatoilHydro lagt fram et forslag om å droppe tjæresandprosjektet i Canada for generalforsamlingen 19. mai.
– Tragisk av regjeringen
I en pressemelding sier Greenpeace at velgere som er opptatt av samfunnsansvar og klima bør merke seg at opposisjonspartiene har mot til å ta debatten om det regjeringsstøttede tjæresandprosjektet, men at regjeringen ikke har det.
– Jeg syns det er tragisk. De kjenner ikke sin besøkelsestid. Vi vet at krefter i regjeringen mener dette ikke er en sak for generalforsamlingen. Men samtidig mener store utenlandske eiere at det nettopp er det, sier Norman.
Greenpeace sår tvil ved om Norge kan beholde sin troverdighet som klima- og miljøforkjempere samtidig som tjæresandprosjektet fortsetter, og mener at Norge på denne måten lar Canada underminere en sterk internasjonal klimaavtale i København i desember.
Mange stemmer for
En rekke minoritetseiere (se faktaboks) er enige med Greenpeace og vil stemme for forslaget under generalforsamlingen. Flere skal bestemme seg i dag, blant dem Nordea og DNB Nor. Danske Bank og 1-4:e AP Fonden har ikke bestemt seg for om de vil stemme.
Den største eieren er den norske regjering, som sitter på om lag to tredjedeler av aksjene i StatoilHydro.