– Vi ser at bedrifter sier opp ansatte for å opprettholde overskuddet i budsjettet. Det vil straffe seg på lang sikt. Faktum er at det er ingeniørmangel i Norge og fortsatt for få søkere til ingeniør- og realfagene, sier NITO-president Marit Stykket til Dagsavisen.
Hun er bekymret for at historien skal slå til igjen.
Sist gang vi hadde en liknende økonomisk nedtur, på begynnelsen av 90-tallet, flyktet ungdommen fra byggfag og ingeniørutdanning.
Problem i ti år
Stykket får støtte fra kommunikasjonsdirektør Audun Lågøyr i Byggenæringens landsforening (BNL).
– Vi har minnet medlemmene på at det som var en løsning i to år under forrige krise viste seg å bli et problem i ti år. Det er først de siste årene at søkerantallet til ingeniørutdanningene har tatt seg opp igjen. Derfor er det viktig at bedriftene nå opprettholder rekrutteringen av unge folk.
– Vi har lært
Konsernsjef Terje Venold i Veidekke sier selskapet lærte sist gang det var krise.
– Ansettelsesstopp førte til at vi mistet fem årskull med ingeniører, og det tok også mange år før ingeniørutdanningen kom tilbake på et akseptabelt nivå. Det er derfor viktig å sikre at ungdom fortsetter å søke seg til bransjen. Det gjelder også lærlinger, sier han til avisen.
Veidekke velger derfor å ta inn like mange lærlinger som før, 180 i tallet.
Vil opprettholde
Antallet traineestillinger reduseres imidlertid fra 43 til 25.
– Vi står foran en usikker framtid, men gjør hva vi kan for å bevare kapasiteten i konsernet og rekruttere nye, sier Venold.