ARBEIDSLIV

– To av tre ble permittert fra bransjer som ikke var pålagt å stenge

To av tre permitterte under koronakrisen jobber i bransjer som ikke ble pålagt å stenge på grunn av smitteverntiltak, melder E24.

Seniorforsker ved Frischsenteret, Simen Markussen under NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum torsdag.
Seniorforsker ved Frischsenteret, Simen Markussen under NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum torsdag. Foto: NTB Scanpix
NTB
24. mai 2020 - 08:33

Sammen med kolleger ved Frischsenteret har seniorforsker Simen Markussen sett på hvem som har blitt rammet av permitteringer de første ukene under koronavirusutbruddet.

Markussen mener endringene i permitteringsregelverket i kombinasjon med kontantstøtteordningen har gjort det lite lønnsomt å holde folk i jobb dersom omsetningen gikk ned i perioden under korona.

Han etterlyser en modell som kunne gjøre det mer lønnsomt å holde folk i arbeid.

– Man kunne tenkt seg at kontantstøtten ble knyttet til at man beholdt de ansatte. Jeg skjønner at det var akutt behov for å gjøre noe for de virksomhetene som måtte stenge, men ikke et like akutt behov for dem som ikke ble direkte berørt, sier Markussen til E24.

Da regjeringen i midten av mars foreslo å endre permitteringsregelverket, la den på usikkert grunnlag tall fra finanskrisen til grunn. I løpet av de neste dagene kom en voldsom økning i antall permitterte.

Ansatte i Kystvakten er bekymret for rekrutteringen. De mener pensjons- og lønnsvilkårene ikke er konkurransedyktige og melder at det går ut over stemningen på jobb. Torgeir Tangedal, tillitsvalgt for Befalets fellesorganisasjon i Kystvakten, og Hanne Haug, logistikk- og materialbefal på KV Svalbard.
Les også

Kystvakten-ansatte slår alarm: – Bør finne seg noe annet å gjøre

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.