Ifølge Manpower sliter en av fem arbeidsgivere med å rekruttere personer med nødvendig kompetanse. Flere velger å søke etter arbeidstakere utenfor Norges grenser.
Global Future, NHOs lederutviklingsprogram for utenlandske talenter, blir for mange en døråpner i norsk arbeidsliv.
Ninoska Hernandèz er en av de internasjonale ansatte i Technip og deltaker i det halvannet år lange programmet.
– Jeg har blant annet lært mye om lederskap og retorikk gjennom samlingene vi har hatt. Hvordan man skal presentere og formidle ideer på en lett tilgjengelig måte. På en av samlingene måtte vi holde foredrag om samme tema tre ganger og fikk konstruktive tilbakemeldinger etterpå på hva som kan gjøres bedre, sier Hernandèz.
Får et nettverk
Hun er ingeniør i flydesign og etter 15 år i SAS og andre flyselskaper bestemte hun seg for å bytte jobb. Fly og himmel ble erstattet med hav og undervannsteknologi hos Technip i Oslo.
Det har ført med seg nye arbeidsutfordringer.
– Stillingen jeg har i Technip er mindre teknisk og handler mer om lederskap og organisering. Derfor er det av stor betydning å få mer forståelse for hvordan næringslivet fungerer og få et større nettverk.
I tillegg får deltakerne kurs i styreverv, personlighetstest og en mentor som skal bidra til mer kunnskap og nettverk i norsk arbeidsliv.
Les også: Dette er de beste teknologiselskapene å jobbe i
Utnytte ressursene
Hernandèz er opprinnelig fra Venezuela, har i tillegg utdanning fra Barcelona og snakker både norsk, engelsk, fransk og spansk. Det har gitt henne innblikk i ulike arbeidskulturer.
– I det norske arbeidslivet er man mye mer opptatt av å være punktlig. Det er også et mindre hierarkisk system med mer rom for å ha familie og jobb samtidig.
Prosjektleder for Global Future, Torhild Hallre, sier at deltagerne i programmet er svært ressurssterke og har nådd langt i arbeidslivet, men mangler nødvendig nettverk for eksempel blant ledere.
Å hjelpe dem å utnytte ressursene sine maksimalt er et av målene med programmet. Et annet er å bidra til et mer mangfoldig arbeidsliv eller flere ledere med minoritetsbakgunn.
– NHO har etablert Global Future som en nasjonal satsing fordi vi ønsker å øke tilgangen av kompetente medarbeidere til bedriftene med og bidra til generelt god ressursforvaltning i arbeidslivet.
Les også: Han tok to bachelorgrader og en kandidatgrad på tre år
Får mer ansvar
Programmet gjennomføres i NHOs 14 regioner to ganger i året.
En undersøkelse Sintef gjorde av deltakerkullet i Oslo og Akershus viser at 20 av 25 deltakere hadde hatt karrierebevegelse etter programmet.
303 deltakere nasjonalt svarte på undersøkelsen. Av dem hadde to av tre karrierebevegelse da de ble ferdige med Global Future.
Kompetanse går foran alt
49 prosent av dem som svarte på Manpowers undersøkelse sa ja på spørsmål om flerkulturelle tilfører norsk næringsliv unik kompetanse vi ikke ville fått på annen måte.
HR-direktør i teknologiselskapet Technip, Hanne Cappelen, sier at selskapet ikke ville klart å skaffe kompetansen de trenger bare fra Norge.
– Kompetansen er en av de viktigste kvalitetene vi søker når vi skal ansette nye ingeniører. Det er mange som ønsker å jobbe hos oss fra hele verden. I tillegg har vi kontakt med universiteter og deltar på karrieredager i Norge og i utlandet. Vi har 620 ansatte og ca 44 forskjellige nasjonaliteter. Mesteparten er personer fra Skandinavia, men det er også mange fra blant annet Frankrike, Australia og Russland, sier Cappelen.
Arrangerte FN-dagen
Cappelen legger vekt på at ansattes kulturbakgrunn og språkkunnskaper spiller en viktig rolle fordi selskapet har mange internasjonale kunder.
– Ikke minst bidrar det til å skape spennende arbeidsmiljø. Vi har også mange sosiale arrangement hvor alle kan delta, for eksempel hadde vi nylig FNs dag hvor forskjellige nasjonaliteter presenterte mat og tradisjoner fra sitt land.
Les også:
Dette skal til for å få folk til å ta jobb i utlandet