ENERGI

To nye gassfunn på norsk sokkel

OMV og DNO har funnet gass i hvert sitt funn.

Riggen Deepsea Yantai boret letebrønnen hvor DNO fant gass og kondensat i Nordsjøen.
Riggen Deepsea Yantai boret letebrønnen hvor DNO fant gass og kondensat i Nordsjøen. Foto: Odfjell Drilling
Ina AndersenIna AndersenJournalist
27. sep. 2023 - 09:48

Oljedirektoratet (OD) melder onsdag morgen om to nye gassfunn på norsk sokkel. 

Det første funnet er i Norskehavet, og det er oljeselskapet OMV som står bak. Foreløpig beregning viser at funnet, som har fått navnet Velocette, er på mellom 1,3 og 11,3 millioner fat oljeekvivalenter med gass. 

Funnet ligger 45 kilometer sørøst for Aasta Hansteen-feltet, og ble boret av riggen Transocean Norge. Partnerne i lisensen «vil vurdere funnet videre», opplyser OD.

Det andre funnet er det DNO Norge som står bak. Det befinner seg i Nordsjøen, og består av både gass og kondensat. 

Funnet har fått navnet Norma og er betydelig større. Det inneholder mellom 12,6 og 132 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

2024 ble et rekordår for eksport av norsk gass gjennom transportsystemet fra norsk sokkel til Europa. Bildet er fra Melkøya utenfor Hammerfest.
Les også

Rekordhøy gassproduksjon

Flere prospekter i samme lisens

Norma-brønnen ble boret med leteriggen Deepsea Yantai, om lag 20 kilometer nord for Balder-feltet i den sentrale delen av Nordsjøen. Brønnen ble boret til et dype på 4800 meter, og er DNOs første brønn med høyt trykk og temperatur. 

OD skriver i meldingen at resultatet av letebrønnen er viktig for videre leting og utvikling i området. Rettighetshaverne vil vurdere det videre, for å avgrense funnet og undersøke nærliggende prospekter i utvinningstillatelsen.

DNO skriver i en melding at funnets plassering, like nordvest for Balder og sør for Alvheim, gjør at det befinner seg i et område med betydelig infrastruktur, med flere alternativer for tilknytning, som en mulig måte å kommersialisere funnet på. 

Selskapet skriver videre at de har flere mulige prospekter innen samme lisens, hvor risikoen nå er lavere på grunn av leteresultatene fdra Norma-brønnen.  

Iskjernen blir hentet opp fra undergrunnen, delt i mindre biter og undersøkt.
Les også

Forskere når milepæl 2800 meter under isen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.