Av de berørte er 180 stasjonert i Asker og 120 i Grimstad. Antallet som mister jobben vil reduseres til ca 280 ved at det opprettes 20 nye stillinger internt i Ericsson på andre områder. Denne kabalen er i skrivende stund ennå ikke helt på plass.
Ericsson flytter tre avdelinger ut av Norge. I Asker gjelder det avdelingen for utvikling av systemer for overvåking, feilvarsling og feilhåndtering og avdelingen for utvikling av linjesvitsjet datakommunikasjon og multimedietjenester i telenettetet. Grimstad mister avdelingen for utvikling av programvare som kobler sammen telefonsentralene med høyhastighetsnettene i telenettet.
- Vi beklager oppdragsbortfallet, men samtidig er det viktig å få frem at Ericsson fremdeles vil være sterkt til stede i Norge både gjennom markedsorganisasjonen og en i norsk målestokk omfattende FoU-virksomhet, sier administrerende direktør Tor Frydenberg.
Likevel er det ikke til å komme fra at dette er en dramatisk situasjon for Ericssons aktivitet i Norge. Nesten en tredjedel av virksomheten forsvinner.
Rammer IT-miljø
Grimstad-avdelingens kutt få de største konsekvenser for lokalmiljøet. IKT-miljøet i Grimstad har gjennom flere år ekspandert med sterke aktører som Ericsson, Telenor og Høgskolen i Agder som viktige pillarer. Nå forsvinner noe av IKT-optimismen i distriktet.
I Grimstad/Arendal-området finnes ikke jobber å søke på. Foreløpig ser det heller ikke ut til at det oppstår nyetableringer i kjølvannet av masseoppsigelsene. Snarere tvert i mot. Nylig ble det klart at konsulentselskapet Consafe legger ned sin virksomhet i Grimstad fra 1. juli. Der mister ytterligere syv jobben.
- Siden nyttår har det vært en markant nedgang i oppdragsmengden i distriktet slik at vi ikke lenger har et grunnlag for å opprettholde et eget kontor i Grimstad, sier administrerende direktør Preben Lund i en kommentar overfor Agderposten.
Sluttpakker
Alle som mister jobben får minimum 80 prosent etterlønn i tre måneder etter oppsigelsesperioden på tre måneder. De med lengst ansiennitet kan deretter få en garantilønn inntil ett år eller til man eventuelt finner annen jobb. Det hele avhenger dog av at de selv sier opp frivillig. Svarfristen er satt til 25. april.
Tillitsvalgt for sivilingeniørene i Grimstad, Lars Schei, karakteriserer tilbudet som greit og ryddig, men ikke til å hoppe i taket av. Han tror de vil fleste vil komme til å godta tilbudet.