T2

TomToms nye actionkamera redigerer videoen helt av seg selv

– Eliminerer jobben med å lage noen minutter ut fra timer med video.

TomTom Bandit: Det nye actionkameraet til TomTom kan ta video opptil 4K og er fullt av sensorer. Det kan autogenerere en film som viser høydepunktene slik at brukeren slipper å redigere selv.
TomTom Bandit: Det nye actionkameraet til TomTom kan ta video opptil 4K og er fullt av sensorer. Det kan autogenerere en film som viser høydepunktene slik at brukeren slipper å redigere selv. Bilde: ORV
29. apr. 2015 - 17:50

Det har ikke gått elektronikkprodusentene hus forbi at såkalte actionkameraer selger som varmt hvetebrød.

Mens kameramarkedet synker med begredelig fart er dette den lysende stjernen i markedet. Det er det flere enn kameraprodusentene som har fått med seg.

TomTom er kjent for navigasjon og etter hvert sportsklokker. Nå kommer de også med et actionkamera. Men ikke hvilket som helst actionkamera skal vi tro en av TomTom-gründerne Peter-Frans Pauwels.

De har laget noe som gjør alt det andre enn å ta videoen veldig mye enklere.

Smartkamera

– Jeg elsker sport og friluftsliv, og har brukt mange ulike actionkameraer. Problemet med dem er jo ikke å filme, men å få produsert en video etterpå. Dette handler jo også om å dele opplevelsene, og du vil at det skal skje så raskt som mulig, sa han på TomToms avduking av nyhetene i Amsterdam.

Dette kameraet gjør den jobben. Det kan selv foreslå en video fra alt som tas opp, og det bruker det de innebygde sensorene til. TomTom Bandit, som det heter, er utstyrt med gyroskoper, akselerometre, barometer, kompass og selvfølgelig GPS.

Kameraet har også både wifi og Bluetooth Smart.

Alle sensorene og intelligent programvare kan avgjøre når det skjer noe som er verd å se. Det vet når det du kjørte fortest eller akselererte raskest.

For de som har en TomTom sportsklokke kan det supplere avgjørelsene ved å hente pulsinformasjon fra brukeren. Når den stiger skjer det gjerne noe som bør foreviges.

Kameraet inneholder en egen prosessor som tar seg av videoredigeringen før det ferdige resultatet sendes over til telefonen via wifi.

– Bandit eliminerer jobben med å lage noen minutter actionfylt video ut fra timer med video, sier Pauwels.

Les også: Dette bør du vite om Apples nye bildeprogram

Modulært: Batteriet på hele 1,9 Ah kan tas ut og lades med USB-kontakten direkte i en PC uten ledninger. Minnet, i form av et microSD-kort, sitter også i batterimodulen og kan overføre data rett til PC-en mens strømmen kommer andre veien.
Modulært: Batteriet på hele 1,9 Ah kan tas ut og lades med USB-kontakten direkte i en PC uten ledninger. Minnet, i form av et microSD-kort, sitter også i batterimodulen og kan overføre data rett til PC-en mens strømmen kommer andre veien.

Vanntett

Bandit er også vanntett. Det vil si med et linsedeksel som ekstrautstyr. Da kan man filme ned til 15 meters dyp uten å ikle det en egen trykkbeholder.

Kameraet kan også kobles til en fjernkontroll via Bluetooth Smart. Et trykk på den merker videoen slik at er lett å finne tilbake til klippet og at den intelligente programvaren tar med klippet i videoen som autogenereres.

Les også: Youtube eksperimenterer med ny kvalitet: Kneler maskinen din når du ser på?

Rist telefonen

Videoen som kameraet autogenererer overføres til telefonen via wifi slik at den kan betraktes med en gang.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Ønsker man å redigere den er det bare å riste litt på telefonen, så åpnes en redigeringsfunksjon.

Mediaserver

– Dette actionkameraet fungerer som en mediaserver. Det strømmer video til telefonen som kan sende den videre dit den skal. Vi har også tenkt på hvordan slike kameraer brukes og de fallgruvene folk møter. Jeg har ofte skrudd av kameraer jeg har testet, når jeg egentlig ville skru dem på. Det er lett å gjøre feil når de sitter på hjelmen og videoen startes og stoppes med den samme bryteren. Mang en god video har gått tapt for meg. Det ville vi unngå så her: derfor har vi plassert på-knappen på baksiden og av-knappen på toppen av kamera. Husker du forskjellen på de to kan ikke video gå tapt, sier Pauwels.

Han har også ergret seg over kort batterilevetid. Derfor er Bandit utstyrt med et svært 1,9 Ah batteri som skal holde til opptil tre timer video.

Kameraet er utstyrt med en 16 MP sensor og kan ta video i opptil 4K-oppløsning. Riktignok bare med 15 bilder i sekundet.

TomTom Bandit kommer på det norske markedet hos Elkjøp og Lefdal i slutten av mai og vil koste 3999 kroner. Da følger det med festebrakett.

Minne kommer i tillegg, men microSD-kort er som kjent ikke spesielt dyrt lenger. Det vil også komme en tilleggspakke til en tusenlapp som inkluderer linsedekselet som gjør kameraet vanntett, ladekabel og en fjernkontroll.

Fra start kommer appen bare for iOS, men det jobbes også hardt med en versjon for Android.

Les også: Her er kameraet som gjør at du kan se fisken før den biter på

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.