Norges første kommersielle nanoforetak åpnet på Kjeller utenfor Oslo rett før påske med dignitært besøk. Fullt så stort og flott er det ikke nå. Mikro-teknologi sitter i høysetet.
Det er vanskelig å tro, men faktisk skal skal n-Tec produsere over ett tusen kilo nanorør daglig til forskning og industriell anvendelse.
- En generell beskrivelse av teknologien ligger nærmere en elektrolyse. En lysbue på rundt 3000 grader celsius mellom to karbonelelektroder skal produsere en blanding av nanorør og andre karbonstrukturer av materialet i elektrodene. Vi regner med at det meste av produktet blir nanorør. Resten blir andre nanostrukturer som buckyballs og fullerener, og alminnelig sot, sier daglig leder Bruno Ceccaroli.
Ceccaroli og hans kolleger har brukt to år på å konstruere maskineriet til rundt to millioner kroner, som bygges og leveres av et tysk selskap.
Akkurat nå testkjøres utstyret, og pilotproduksjonen på 50-200 kg/dag vil strekke seg helt fram til 2006.
Kostbart materiale
Nanorør er et fantastisk materiale med uante elektriske og kjemiske egenskaper i tillegg til ekstrem styrke og svært lav vekt. I forhold til stål veier det en tidel, mens det er seks ganger så sterkt.
Prisen og egenskapene gjør imidlertid at nanorør vil konkurrere med konvensjonell karbonfiber, og da først og fremst i kompositter.
Nanorørene fra n-Tec vil først og fremst bli brukt til å forsterke kompositter, og selskapet har et stort, multinasjonalt konsern som interessert kunde når produksjonen kommer i gang for fullt.
I dag er prisen på nanorør på svimlende 100-500 dollar/gram. Karbonfiber koster 0,04 dollar/gram.
- Vi regner med at prisforskjellen blir betydelig redusert innen vi blir ferdig med våre pilotkjøringer i 2005/2006, sier professor Thomas Ebbesen.
Sammen med Ceccaroli, gründeren Alf Bjørseth hos ScanWafer og styreleder Terje Mikalsen hos investeringsselskapet Venturos, står han bak etableringen av n-Tec.
Verken disse eller noen andre står imidlertid på noen lønningsliste hos selskapet. n-Tec baserer foreløpig sin virksomhet på å leie inn en post-doc-stipendiat som skal teste og verifisere utstyret.
Samarbeid med IFE
Avdekkingen av lysbueovnen i lokalene hos Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller 4. april, ble foretatt av forskningsstatsråd Kristin Clemet.
I sin innledning uttrykte hun store forventninger til nanoteknologi som et framtidig eventyr for norsk industri. Men hun voktet seg vel for å love ekstra bevilgninger til forskningsinnsatsen, utover å peke på midlene og mulighetene som ligger i de etablerte programmene Funmat og Complex.
Det er ikke tilfeldig at IFE er valgt som samarbeidspartner i etableringen av selskapet. Deres kjernereaktor Jeep II og instrumentering rundt denne er velegnet til å verifisere utstyr og produkt. Nøytronstråling fra reaktoren kan brukes for å "se" inn i nanostrukturene og kontrollere produktene.