Du sovner ikke når Berit Svendsen holder et foredrag. Damens krystallklare og distinkte røst, med innslag av a-endinger over gjennomsnittet i fora med teknologitunge foredragsholdere, sørger for det. Innholdet også. Hun har en evne – også over gjennomsnittet – til å formidle komplisert IKT-stoff på en forståelig måte, selv for ikke-teknologer.
A-endingene stammer fra Kråkerøy utenfor Fredrikstad, og de pedagogiske evnene fra undervisningserfaring i telematikk på NKIs kveldsskole. Hun har vært i Telenor-systemet fra hun gikk ut fra NTH som sivilingeniør i telematikk i 1988.
Berit Svendsen overtok nylig som teknisk direktør i Telenor etter Ole Petter Håkonsen. Skjønt, det heter ikke teknisk direktør lenger. I nyspråklig ånd er tittelen blitt CTO: Chief Technical Officer. Svendsen presiserer at det ikke er hun som har valgt tittelen, hun er tildelt den på Hermansens befaling.
Men noen tekno-freak er hun ikke. – Jeg var flink i matte og fysikk på skolen, er alt hun sier om den saken. Vi tror henne så gjerne. I sin karriere ved Telenors senter for forskning og utvikling på Kjeller har hun vært innom det meste i kommunikasjonsteknologiens verden. Det kan komme godt med i den nye jobben hvor en av de største utfordringene nettopp blir å koble sammen konsernets teknologikompetanse på tvers av tidligere, kanskje litt for, tette skott.
Derfor gleder hun seg til å flytte inn i de nye lokalene på Fornebu, sier hun med et fast blikk – vel vitende om at utsagnet ikke vil være populært hos alle hennes tidligere kolleger på Kjeller.
Topp teknologiske kunnskaper og pedagogiske evner er vel og bra, men hva med lederkompetanse? Også der har hun det formelle på plass. En mastergrad i teknologiledelse fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i samarbeid med Norges handelshøyskole og et halvt års opphold ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) sørger for det. – Dessuten har jeg alltid likt å lede, innrømmer hun.
Berit Svendsen er 37 år og rakk i fjor sommer å gifte seg. Hun jobber mye, men ikke bare: Trening, nærmere bestemt vann-aerobic, asiatisk kokekunst og hytta på Hvaler står ofte på programmet. Dessuten reiser hun mye, også utenom jobben. Og leser historie, kokebøker og mye fag.
Svendsens forgjenger tilskrives mye av æren for å ha digitalisert Norge. Selv kunne hun godt tenke seg følgende ettermæle: Den som innførte bredbåndstjenester i Norge med en blomstrende tjeneste- og innholdsleverandørvirksomhet både for private og næringsliv som resultat.