I begynnelsen av mai fullførte Statoil salget av sin eierandel på 10 prosent i det gassfeltet Shah Deniz i Aserbajdsjan til BP (3,3 %) og Socar (6,67 %) for 8,6 milliarder kroner.
Gassfeltet inneholder anslagsvis 500–1000 milliarder Sm3 gass og 250–500 millioner tonn utvinnbar kondensat.
Les også: Nå er verdens største jackup-rigg snart i Norge
Total tenker det samme
Nå følger også franske Total etter. Olje- og gassgiganten selger sin eierandel på 10 prosent til tyrkiske TPAO og er dermed helt ute av prosjektet.
Salgssummen er rett i underkant av ni milliarder kroner. Dette betyr at selskapet har solgt forskjellige eierandeler for til sammen 95 milliarder kroner siden 2012.
Her hjemme er selskapet mest kjent for Martin Linge-feltet, som etter planen skal starte produksjon i 2016.
Stort prosjekt
Statoil er i motsetning til Total fremdeles med i Shah Deniz-prosjektet sammen med operatør BP, Socar, Nico, Lukoil og nevnte TPAO.
I desember kunngjorde dette konsortiet at de skulle utvide South Caucasus-rørledningene gjennom Aserbajdsjan og Georgia, bygge gassrørledningen the Trans-Anatolian Gas Pipeline på tvers av Tyrkia og den transadriatiske rørledningen på tvers av Hellas, Albania og inn i Italia.
Alle prosjektene inngår i fase to-prosjektet i Shah Deniz-utbyggingen og skal skape en sørlig gasskorridor til Europa.
Les også: Gass fra Aserbajdsjan utløser gigantisk investering
Dyrt
I tillegg skal det bores 26 havbunnsbrønner og bygges to plattformer på feltet, mens det på land vil blir bygget nye prosesserings- og kompresjonsanlegg i Sangachal.
Prosjektet har samlet sett en kostnad på drøye 166 milliarder kroner.
Shah Deniz-feltet ligger i det Kaspiske Hav, omtrent 100 kilometer sørøst fra hovedstaden Baku. Det dekker et område på 860 kvadratkilometer og har vanndybder fra 50 til 550 meter.
Feltet produserer i dag 200.000 fat oljeekvivalenter daglig.
Les også:
Derfor sprekker Goliat med minst 15 milliarder
Fiberutbyggingen i Nordsjøen koster opp mot 1 million kroner for hver kilometer