– Vi måtte dele opp, det ble en byggentreprise, en VA-entreprise, en elektroentreprise og en automatikkentreprise, fortalte Morten Romberg fra Multiconsult. Romberg hadde i fem år rollen som prosjektleder for SD og automatisering.
At byggautomasjon blir en egen entreprise er verdt å merke seg, tradisjonelt ender det som en underentreprise til ventilasjonsleverandøren eller elektrikeren, og ofte får det for lite oppmerksomhet.
Tidlig inn
– Vi ønsket å få automatikkleverandøren tidlig inn, og med i detaljprosjekteringen, det lyktes vi med. Det er viktig fordi de har forskjellig angrepsmåte, forskjellige utstyr og datagrensesnitt. Vi ser at det er viktig at de øvrige leverandørenen tilpasser seg dette, sier Romberg.
Byggautomasjonen endte på 40 millioner kroner, se faktaboks for hva som er med.
Alt styres fra en driftssentral. Det har vært utfordringer underveis, spesielt med et stort antall grensesnitt.
– Vi valgte separat styring av lys og temperatur og luft. Det ga redusert kompleksitet men store utfordringer med mange grensesnitt. Det var vi klar over, men leveransene vi fikk stemte sjelden med det vi hadde bestilt. Dokumentasjonen vi ba om stemte også dårlig, det var en av de store utfordringene i prosjektet, sier Romberg.
Eget teknisk nett
Erfaringene har også vist at så krevende som byggautomatisering nå er blitt er det verdt å vurdere et eget teknisk datanett. Ingeniørene fikk problemer med datanettverk og brannmurer og måtte ut lokalt for å oppgradere.
– Et eget teknisk datanett gjør at vi ikke blir så avhengig av IT-avdelingen.
Romberg forteller at det er en utvikling mot at automasjon i økende grad blir egne entrepriser, og ikke lenger underentrepriser for ventilasjonsleverandørene.
– Det er viktig at dette blir anerkjent som et eget fagfelt. Det fungerer som en overordnet papaply som har alt annet under seg. Det er så mange aktører som leverer pumper, ventiler og spjeld som alle skal ha grensesnitt og som skal håndteres av SD-anlegget. Kompleksiteten har økt voldsomt de senere årene.