PRODUKTNYHETER

Trådløs brønnlogger

Anders J.
7. mai 2002 - 10:56

I Gaz de France brønn nr K12-16 i blokk K utenfor kysten av Nederland har Halliburton brukt en ny metode for brønnlogging. Halliburton har gjennomført den første akustiske overføring av brønnloggingsdata. Systemet arbeider helt uavhengig av kabling og gir økt sikkerhet og bedre styring av olje- og gassbrønnene. Systemet har fått navnet ATS, Acoustic Telemetry System.

I stedet for kabel ble brønnloggingsdata overført via produksjonsrørene ned i brønnen. Denne første prøven av utstyret som ble foretatt utenfor Nederland, forbedret kontrollen med brønnen og forenklet hele prosedyren rundt brønntesting. I tillegg ble hele brønnloggingen billigere.

Systemet kan få stor betydning for borevirksomheten på norsk sokkel. Særlig i sensitive områder som Barentshavet kan bore- og brønnoperasjonen gjennomføres med høyere sikkerhetsmarginer enn dagens.

Ingen kabler

En av de viktigste oppgavene ved boring av nye oljebrønner er brønnlogging. Oppgaven utføres av spesialister til høye timepriser og med meget dyrt og kostbart måleutstyr. Brønnlogging foregår ved at instrumenter føres ned i brønnen gjennom borestrengen og måler trykk, temperatur og vannkontakt og utstrekning av reservoaret. Disse signalene føres tradisjonelt via kabler opp til loggeinstrumenter. En av de store utfordringer under disse operasjonene er kabling. Kabelen skal gjennom særdeles tøffe driftsforhold, noe som gjør at den ryker ofte. Da må hele borestrengen heises opp på dekk. For brønner som kan være flere kilometer dype, kan en slik operasjon ta lang tid. Dessuten går verdifull boretid tapt. Kostnadene for boreoperasjoner løper raskt opp i 2,5 til 3 millioner kroner dagen. Da er det mye å spare på å finne en bedre teknologi for brønnlogging.

- Denne nye teknologien åpner for nye muligheter for måling og testing av reservoarer. Det fremmer sikkerhet, reduserer rigg-tid, og øker effektiviteten ved riggoperasjoner, sier administrerende direktør XXXXX for Halliburton Energy Services. - Prosjektet viser at innsats og kunnskap kombinert gir store forbedringer i teknologien.

Toveis system

Brønnen som utstyret ble testet i, er 3673 meter dyp. Installering av utstyret ble foretatt mens brønnen var stengt. Det akustiske utstyret er toveis slik at det både kan sende og motta signaler. Selve loggingen foregikk mens brønnen var nedstengt og under vanlig produksjon. For å sikre at signalene var gode nok, ble det montert en forsterker 1935 meter ned på produksjonsstrengen.

Fra brønnen ble det overført trykk og temperatur. Reservoartemperaturen var på 125 C0, mens reservoartrykket lå på 441 bar. Vekten av boreslammet i strengen var på 1,27 ganger vekten av vann. Selve produksjonsrøret var i vanlig 4 1/2 tommers stålrør.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.