To Greenpeace-aktivister er i morges arrestert etter å ha klatret opp på Gazproms borerigg.
– Det ble skutt varselskudd mot Greenpeace-skipet Arctic Sunrise og trukket kniv mot aktivistene. Dette er uforsvarlig maktbruk av russisk kystvakt, sier kommunikasjonsrådgiver Åshild Lappegård Lahn i Greenpeace til Teknisk Ukeblad.
Det er nå ingen aktivister igjen på riggen, men Greenpeace-skipet Arctic Sunrise er fortsatt i området. Aktivistene er nå anholdt av russisk kystvakt.
Mannskapet om bord på Greenpeace-skipet Arctic Sunrise har rapportert om at 11 varselsskudd er avfyrt over skipet, og at kystvakten har truet med å skyte mot selve skipet om det ikke forlater riggen øyeblikkelig.
Barentshav-boring
Riggen er eid av det russiske selskapet Gazprom. Greenpeace mener at selskapets boring i Barentshavet er uforsvarlig.
– Med is tilstede to tredeler av året og temperaturer ned mot minus 50 grader vil det være nærmest umulig med opprydning i tilfelle et oljesøl i dette området.
– Sikkerhetskulturen i russisk oljeindustri gjør meg svært bekymret når de nå utvider i Arktis. Det er ikke spesielt betryggende at planen deres for et oljeuhell er å hente utstyr 1000 km unna, og at dette utstyret bare fungerer i isfrie perioder. Denne plattformen er en oljeulykke som venter på å skje, sier arktisrådgiver i Greenpeace, Erlend Tellnes, i en melding.
Les også: Vil utvinne olje fra kull på Svalbard
Kritikk fra Greenpeace
Etter russisk lov er det kun Gazprom og Rosneft som kan være operatører på oljefelt til havs i Russland.
– Jeg har selv sett omfattende oljesøl i i Sibir som Rosneft står for og forberedelser til oljeboring i Karahavet, og jeg er veldig bekymret for hvilke konsekvenser denne boringen kan få for det arktiske miljøet. At Statoil har inngått samarbeid med Rosneft og bidrar med teknologi gjør meg ikke mindre bekymret for boringen de planlegger i isfylte sårbare arktiske områder, sier Tellnes.
Gazprom planlegger å starte oljeutvinning fra området allerede neste år, noe som vil bli den første arktiske oljeboringen i Russland.
Les også:
Et utslipp fra Statoils nye oljefunn vil kunne gå rett inn i Lofoten