– Takket være stor verdivekst for laks, ørret, torsk og snøkrabbe ble eksportverdien i februar løftet til et historisk høyt nivå, sier administrerende direktør Christian Chramer i Norges sjømatråd.
– Verdien på norsk sjømateksport har nå økt hver måned i tre år, noe som aldri har skjedd før, sier han.
Sist det var nedgang i eksportverdien var i februar 2021.
Chramer peker på global prisvekst, god etterspørsel i sjømatmarkedet og en svak norsk krone som noen av årsakene til verdiveksten.
Tidenes beste måned for kongekrabbe
I februar var Europa fremdeles det viktigste markedet for norsk sjømat, med 67 prosent av eksporten målt i verdi. Deretter følger Asia (22 prosent) og USA (8 prosent).
Til tross for lavere kvoter sammenlignet med i fjor, ble februar en historisk måned for torsk og kvalitetsmerket skrei.
– Hele 31 prosent av eksportverdien av fersk villfanget torsk var skrei. Dette er en langt høyere andel enn tidligere år, sier Chramer.
Også ørreten opplevde stor vekst. Norge eksporterte 4767 tonn ørret til en verdi av 454 millioner kroner i februar. I tillegg ble det tidenes beste februar for kongekrabbe med eksport av 170 tonn kongekrabbe til en verdi av 97 millioner kroner.
Danmark øker mest
I februar ble det sendt eksportert mest norsk sjømat til Polen, Danmark og USA. Totalt ble det eksportert sjømat til 114 land i årets korteste måned, noe som er tre flere enn i 2023.
Ifølge Norsk Sjømatråd var det Danmark som sto for størst verdivekst med eksportverdi på 179 millioner kroner, eller 18 prosent, sammenlignet med februar i fjor.
Danmark forblir også ett av Norges største markeder for laks, sammen med Polen og Frankrike.
Eksportvolumet med laks til Danmark endte på 7707 tonn, noe som er 42 prosent høyere enn samme måned i fjor.