ROMFART

Tredje forsøk for vær-satellitt

MetOp skal gå i polarbane og passere nordpolen 14 ganger i døgnet. Data fra værsatellitten, som inneholder norsk teknologi, registreres på Svalbard.
MetOp skal gå i polarbane og passere nordpolen 14 ganger i døgnet. Data fra værsatellitten, som inneholder norsk teknologi, registreres på Svalbard. Bilde: ESA
Mona Strande
17. okt. 2006 - 08:00

Den europeiske organisasjonen for meteorologisatellitter ( EUMETSAT) gir ikke opp.

I kveld prøver de igjen å få MetOp opp i rommet - etter to mislykkede forsøk.

Fulgt av uhell

I juli var det tekniske problemer med den russiske bæreraketten som førte til en utsettelse.

I forrige uke inntraff et uhell under flytting av satellitten, og den pådro seg støtskader som måtte undersøkes nærmere. Heldigvis fikk ikke satellitten alvorlige skader.

MetOp skal skytes opp med en russisk Sojusrakett fra Baikonur i Kasakhstan klokken 18:28 norsk tid tirsdag.

Vær i polarbane

MetOp er en værsatellitt utenom det vanlige, og den første av sitt slag i Europa.

I motsetning til tidligere europeiske værsatellitter, som henter data fra en fast posisjon over ekvator, skal MetOp gå i polarbane og passere nordpolen 14 ganger i døgnet.

Dette gir norske meteorologer et helt annet - og mye mer presist - datagrunnlag. Dermed får vi også sikrere værvarsler.

- Milepæl for Norge

Meteorologidirektør Jens Sunde, Meteorologisk institutt, kaller MetOp en milepæl.

Tidligere er det alltid områdene lengst sør i Europa som har hatt best datagrunnlag for værvarsler, men nå vil også norske meteorologer kunne frotse i mange og gode observasjoner.

- Norge er antakelig det landet i Europa som vil dra absolutt mest nytte av den nye satellitten, i og med vårt varslingsansvar for blant annet Svalbard og områdene i Barentshavet, sier Sunde.

Norske deler

MetOp, som er bygget av ESA, skal gå i bane 800 kilometer over bakken.

Horten-firmaet Norspace har bidratt med elektronikk til satellitten, og Kongsberg Defence & Aerospace ( KDA) har levert utstyr til to av de tolv instrumentene ombord:

Det ene måler temperatur, fuktighet og gassinnhold i atmosfæren, mens det andre registrerer ekkoet fra krusningene på havoverflaten.

Viktig for klimaforskning

MetOp har med seg helt nye instrumenttyper, og kan blant annet observere både mengde og sirkulasjon av klimagasser - deriblant karbondioksid - i atmosfæren.

- Nordområdene er sentrale for å forstå klimautviklingen på hele kloden. Satellitten blir et viktig verktøy fordi den gir oss flere og bedre data fra disse områdene, sier seksjonssjef Per Erik Skrøvseth, Norsk Romsenter.

Stort for KSAT

Kongsberg Satellite services ( KSAT) laster ned data ved Svalbard satellittstasjon hver gang satellitten passerer nordområdene.

For KSAT er kontrakten med EUMETSAT verdt 45 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.