Dette hevder Toril Laberg, tidligere leder av Smarthusforum, som 6. februar ble nedlagt.
Deltakerne i smarthusnettverket hadde noe ulike ståsteder, noe som gjorde det utfordrende å drive nettverket på en faglig interessant måte.
Kåte nordmenn
Nedleggelsen av forumet er et godt bilde på hva som skjer i det norske markedet for smarthusløsninger.
Nordmenn er teknologikåte og kjøper forbrukerelektronikk for flere milliarder kroner hvert år.
Vi har gått mann av huse for å tapetsere veggene våre med flatskjermer til PC- og TV-bruk. Vi kjøper dessuten dyre surroundanlegg til hjemmekinoen.
Nordmenn er fullstendig hekta på underholdning. Vi kjøper derfor spill til både på PC-en og gjerne også på flere separate spillkonsoller. I de fleste norske hjem er det nå bredbånd og opp til flere PC-er. Vi er dessuten miljøbeviste og vil spare penger på oppvarming og lysforbruk.
Les også: Rådyre smarthus
Få med smarthus
- Men svært få av oss har gått til anskaffelse av en smarthusløsning som kan kontrollere og integrere disse forskjellige teknologiene. Det er litt vanskelig å forklare hvorfor, men sånn er det bare. Smarthusløsninger har ikke tatt av. Jeg tror ikke det er én konkret årsak til dette, men flere. Den mest opplagte er at slike løsninger er svært dyre i innkjøp og installere, sier Toril Laberg som til daglig er seniorrådgiver og ergoterapeut i Deltasenteret til Helsedirektorartet.
Laberg og hennes kolleger har gjennom årene engasjert seg kraftig for å benytte avanserte smarthusløsninger til eldre og funksjonshemmende mennesker.
Problemet er at politikerne som bevilger penger ikke synes å ha ”oppdaget” smarthusteknologiens fortreffeligheter. Engasjementet til Laberg førte i sin tid at hun ble leder av Smarthusforum, som nå er nedlagt. Nettsiden til forumet er fortsatt å finne på internett under smarthusforum.no.
Integrert teknologi
- Det er forskjellige meninger om hva som er en smarthusløsning og hva denne skal inneholde, men et typisk system og installasjon av dette kan koste alt fra 25 000 kroner til flerfoldige hundre tusen, avhengig av hvor avansert og integrert løsningen skal være, sier Laberg.
Hun sier nordmenn synes å være mer opptatt av å bruke hjemmeteknologi ”stand alone” enn å prøve å sette dem i et programmerbart og integrert system samme med andre teknologienheter.
Laberg sier at Helsedirektoratet for en tid tilbake hadde et forsøksprosjekt der de installerte en avansert smarthusløsning hjemme hos en funksjonshemmet mann i femtiårene. Han kan styre alt sammen med å bruke et par knapper.
Innkjøpet av de forskjellige enhetene og installasjon av dette kostet 300 000 kroner. Halvparten ble dekket av NAV som tekniske hjelpemidler og den andre halvparten dekket direktoratet ettersom dette var et testprosjekt.
Laget smarthusfilm
Deltasenteret har laget en interessant film om mannen og hans bruk av smarthusteknologi. I følge Laberg er det ingen tvil om at den mannen fått et mye bedre og lettere liv etter at løsningen ble installert hjemme hos han.
Men du trenger ikke være funksjonshemmet for å skjønne at digital smarthusteknologi kan endre din hverdag til det bedre. Problemet med dagens ”stand alone”-løsninger som eksempelvis flatskjerm, PC, lys og varme i hjemmet – er at du må springe rundt i stua og slå på et dusin av knapper og brytere før at du har fått alt opp å gå.
Hvor enkelt ville det ikke vært å ha kun en plass i huset, kanskje i form av en digital og bærbar informasjonsfjøl, som du hadde å forholde deg til?
Installeres i nybygg
Det er mye billigere og ikke minst enklere å installere lavspenningskabler til styring av smarthussystemene i nye boliger fremfor i eksiterende hus og leiligheter. En av de norske byggherrene som har valgt smarthusløsninger i noen av sine byggeprosjekter er Selvaag.
Smarthusteknologi er på vei inn i nye boliger, og kan bidra til inkluderende design på flere områder i forhold til det å bo. Smarthusteknologi er først og fremst markedsført som teknologi for å styre strømforbruk (ENØK) og for styring av kvaliteter knyttet til komfort og sikkerhet.
Når moderne folk skal inn i nye boliger så forventes det av folk med mye penger at bredbånd med fiber og smarthusløsning allerede er installert.
Men det er likevel lenge til at nordmenn flest mener at smarthusløsninger er like viktig som hjemmekinosystem, et godt bad og et flott kjøkken – dersom vi skal tro smarthuseksperten Toril Laberg.