Reaksjonene var kraftige da Stortinget i fjor bestemte at Statkraft måtte betale fem milliarder kroner mer i utbytte i perioden 2016 til 2018.
Dette var stikk i strid med signalene fra regjeringen om at Statkraft ville få mer penger til å satse.
Vedtaket førte til at Statkraft skrotet sine planer om å satse på havvind.
Ingen havvind-satsing
I revidert statsbudsjett onsdag kom det imidlertid fram at staten likevel dropper å ta et utbytte på 1,45 milliarder kroner fra Statkraft for 2015, melder nyhetsbyrået Montel.
Begrunnelsen er lave kraftpriser og selskapets store nedskrivninger i Sverige og Tyrkia.
Pressetalsmann Knut Fjerdingstad i Statkraft sier imidlertid at de nye utbyttesignalene ikke har noe å si for beslutningen om å droppe den videre satsingen på havvind.
– Dette fører ikke noen endringer i revisjonen vi gjorde før nyttår. Vi har signalisert hva vi vil satse på, og det ligger fast, sier Fjerdingstad til Montel.
Han sier selskapet ikke har fått noen hint om hvordan det vil gå med utbyttene for 2016 til 2018, og vil heller ikke kommentere hva selskapet synes om eierens utbyttepolitikk.
Ny kuvending
Så sent som i desember i fjor vedtok stortingsflertallet å ta ut 1,45 milliarder i utbytte fra Statkraft, samt å droppe tilførsel av ekstra egenkapital, bare ett år etter stortingsvedtaket om å styrke egenkapitalen i selskapet.
Før jul argumenterte Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten med at Statkrafts tap på vindkraft i Sverige i andre kvartal i 2015 tilsa at selskapet burde betale utbytte. Han varslet også at Statkraft måtte regne med å betale utbytte i årene framover.
I det reviderte budsjett, som ble lagt fram tirsdag denne uken, brukes nå nøyaktig samme argumentasjon fra regjeringens side for likevel å droppe utbyttet for 2015, fordi utbyttegrunnlaget er negativt.
Dermed har statens utbyttepolitikk overfor Statkraft blitt endret hele tre ganger på ett og et halvt år.
Lite imponert
Stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) er kritisk til håndteringen av utbyttet.
– Forklaringen om avskrivingen høres rimelig ut, men dessverre innebærer det ingen kursendring fra fjorårets budsjett, der regjeringen nektet Statkraft å fortsette sin offshore vindsatsing. Vi vil jobbe for å få den tilbake i Stortingets behandling av energimeldingen, sier Holmås til Montel.
Holmås er sterkt kritisk til forutsigbarheten i statens eierskapspolitikk. Anders Bjartnes i Norsk Klimastiftelse er enig.
– Trekkspill-politikken dette vedtaket er uttrykk for, er ikke spesielt gunstig for selskapet, sier Bjartnes.
Han får følge av Zero-leder Marius Holm.
– Det er bra at regjeringen reduserer utbyttet, men begrunnelsen med tap i Tyrkia og i Sverige mener vi aldri var relevant, verken da eller nå. Statkrafts samlede tap har vært svært lave, se bare på Statoils nedskrivninger. Ingen snudde opp ned på eierpolitikken der på grunn av tapene Statoil har hatt, påpeker Holm overfor Montel.
Les også: Her monterer Statoil det første fundamentet i ny gigant-havvindpark