The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE) er på sin årlige frierferd til norske bedriftsledere. Målet er å skaffe 200 praksisplasser for utenlandske teknologistudenter i norske bedrifter – med varighet fra fire uker til 18 måneder fra 2001.
– Mange bedriftsledere skriker etter IT-kompetanse. IAESTE kan skaffe det, bedyrer næringslivsansvarlig Satvir Singh Parmar i IAESTE Norge.
Kompletterer kompetanse
Fra Oslo-kontoret har Parmar for tiden full hyre med å bevisstgjøre norsk næringsliv om mulighetene som trainee-utvekslingen byr på.
– Vi kan tilby kandidater som kompletterer kompetansebehovet i norske bedrifter. Samtidig er det å ta i mot en trainee en flott mulighet til å bli bedre kjent med andre kulturer, for eksempel fra land der bedrifter ønsker å posisjonere seg. For hver praksisplass norske bedrifter stiller til disposisjon for utenlandske kandidater, får norske studenter sjansen til å reise ut og få internasjonal arbeidserfaring, opplyser Parmar.
Eksotisk praktikant
Ved Siemens på Linderud i Oslo er Kamal Edirisinghe (27) fra Sri Lanka første IAESTE-trainee på 48 år. Elektronikk- og telekommunikasjonsingeniøren er i ferd med å avrunde tre måneders innsats i seksjonen for nettkontroll, i selskapets divisjon for energiforsyning.
Mens Edirisinghe rydder kontoret og organiserer all dokumentasjon, og dermed sikrer etterprøvbarheten av programmeringsjobben han har utført, blir programvarepakken han har utviklet presentert for potensielle Siemens-kunder i Sverige.– Hvis programvarepakken slår an, settes den ut i produksjon, sier Kamal Edirisinghe fornøyd.
Viktig bidrag
Positiv erfaring som IAESTE-praktikant i Tyskland og Tsjekkoslovakia på 1960-tallet gjorde at seksjonssjef Nils Johan Aulie så verdien av å ta en trainee inn i Siemens.
– Vi har hatt stor glede av jobben Kamal har gjort, og det har vært positivt å bli bedre kjent med en annen kultur. For oss er det samtidig et viktig poeng å hjelpe IAESTE med traineeplasser slik at utenlandske teknologistudenter kan komme til Norge, samtidig som norske teknologistudenter får sjansen til å reise ut og få verdifull erfaring fra utlandet, sier Aulie.
IAESTE organiserer alle de praktiske og sosiale sidene ved trainee-oppholdet. – Som arbeidsgiver kreves det at du kreerer en jobb til kandidaten. Det er en viss utfordring å finne interessante arbeidsoppgaver til en som kommer ny inn i organisasjonen og skal være her i så kort tid, vedgår Aulie.
Høy kompetanse
Kamal Edirisinghe valgte Siemens og Oslo blant 4–5 jobbtilbud i ulike europeiske land. Ikke helt tilfeldig: I hjemlandet er han i ferd med å bygge opp en lokal IAESTE-organisasjon, takket være tre ukers opplæring ved IAESTEs avdeling i Trondheim. Ved siden av positive erfaringer fra forrige opphold i Norge, syntes 27-åringen det hørtes interessant ut å jobbe i Siemens. – Jeg ble tatt veldig godt i mot på jobben, og har lært masse.
IAESTE matcher bedrift og kandidater ut fra kvalifikasjonskrav og jobbønsker.
Fra før hadde Edirisinghe praksis fra et privat teleselskap og et forskningsinstitutt innen telekommunikasjon på Sri Lanka på toppen av universitetsutdanningen.
I Siemens ble han satt til å utvikle en programvarepakke for fjernovervåkning av elektrisitetsnett – en programmeringsjobb han var vant med fra tidligere. – Men jeg oppdaget at jeg trengte Java for å gjøre denne jobben – en spennende utfordring. Dermed har jeg lært meg Java og demonstrert at jeg kan bruke dette verktøyet i gjennomføring av prosjekter, sier Edirisinghe tilfreds.
Læring for livet
Om arbeidsoppgavene har vært kjente, har arbeidsmiljøet og hverdagslivet ellers bydd på nye oppdagelser. – Siemens er en mye større organisasjon enn det jeg er vant med. Her har jeg fått holde på med det siste innen teknologi, spist lunsj til fast tid, opplevd en ny lederstil og sett mindre hierarki. Også en enkel ting som adgangskort var nytt for meg, nevner han.
Praktikantene dekker selv reisen til og fra hjemlandet, mens arbeidsgiveren skal betale minst 10.000 kroner i lønn pr. måned. Ekskursjoner, sosiale og kulturelle arrangementer organiseres av IAESTE.
Kamal Edirisinghe har imidlertid også hatt sitt eget, sosiale nettverk blant radioamatører som han har kommunisert med på hobbybasis over en årrekke. Og gjennom Rotary – som han er aktiv i hjemme i Colombo.
Nå skal han i gang med et halvt års praksisopphold utenfor Stockholm. – Når jeg først er i Skandinavia, kan jeg like gjerne bli en lengre periode, sier den ambisiøse ingeniøren med internasjonale karrieremål innen telekommunikasjonsindustrien.