Washington:- Dersom Utdannings- og forskningsdepartementet virkelig mener at USA-Canada er en like viktig region å samarbeide med som EU, bør samarbeidspotten dedisert denne regionen være like stor som den som er dedisert samarbeid med EU-land gjennom ramme-programmene, sier NTNU-rektor. Eivind Hiis Hauge. Hiis Hauge peker på at Norge for tiden deltar med 700 mill. kroner pr. år til EU-samarbeidet og at denne summen er økende.
-.Det er åpenbart urealistisk å satse så sterkt umiddelbart, men en forpliktende opptrappingsplan er nødvendig for god planlegging, sier han.
Venter på plan
- Dette er nok helt utenfor alle realistiske proporsjoner, sier Arvid Hallén, administrerende direktør for Norges forskningsråd om NTNU-rektorens utspill. - Men Hiis Hauge har et klart poeng, vi vil trenge mer enn vi har fått, og jeg regner med en klar opptrapping over noen år.
- Disse møtene (konferansene i Washington i år og to foregående år, red.anm.) har åpenbart vært en inspirasjon for departementet. Hvis det blir en revitalisering av forskningssamarbeidet med USA, kan disse møtene ta æren, sier Hiis Hauge. Hallén understreker at USA fortsatt er norske forskeres viktigste samarbeidsland og sier at strategien må bidra til at vi ikke taper fotfestet i USA.
Må søke mer samarbeid
Forskningsrådet har fått hovedansvaret for å sette USA-strategien ut i livet, i tett samarbeid med Innovasjon Norge. Hallén sier at vi må etablere incentiver og institusjonelle avtaler som gjør at forskningen innenfor våre sterkeste områder søker mer samarbeid med amerikanske miljøer. Hallén antyder at midler må tas fra eksisterende programmer. Det betyr at det kan bli lettere å få gjennomslag for en søknad med en amerikansk partner enn uten. Gode prosjekter som er finansiert, kan få tilleggsmidler.
- Som rektor på NTNU kan jeg ikke la være å gjøre det som er mulig på samarbeidssiden, selv uten friske penger! Noe får vi til uansett, men med ressurser kunne vi fått til mye mer, i Norges interesse.
Dersom målet om OECD-gjennomsnittet skal nås, er det definitivt rom for 700 mill. kr rettet mot samarbeid med Nord-Amerika dersom man vil dette, sier Hiis Hauge.