Oslo kan ikke slå i bordet med så mange industrietableringer de siste årene. Opra er kjerringa mot strømmen i den forbindelsen.
Teknisk Ukeblad skrev om bedriften i august 2002 . I løpet av det siste halvåret har de fått et kommersielt gjennombrudd med et turbinaggregat på 1,8 MW. De har allerede sikret seg leveranser av fem komplette anlegg til 50 millioner kroner. Like mange kontrakter ventes inngått i løpet av året.
– Vi ønsker å utvide virksomheten med Oslo som en av våre viktige baser, sier administrerende direktør Fredrik Mowill til Teknisk Ukeblad.
Han inviterer dyktige, norske ingeniører med relevant teknisk og kommersiell bakgrunn til å bli med på oppturen.
– Her får de gode karrieremuligheter, sier han.
Norske ingeniører
Opra satser spesielt på olje- og gassindustrien. Bedriften regner med å trekke til seg talentfulle medarbeidere fra dette norske miljøet. I tillegg ønsker de å videreutvikle kjerneteknologien i Norge.
Komponentleveransene vil bli gjenstand for en internasjonal innkjøpsvirksomhet, og markedsføringen blir verdensomspennende med utgangspunkt i Norge.
Mowill ønsker også å styrke virksomheten i Nederland, spesielt innen konstruksjon og produksjon av ferdige energipakker. Servicevirksomheten legger de til anlegget i Hengelo. Dette er blant annet grunnet de nederlandske myndigheters støtte til utviklings- og industrivirksomheter som Opra er del av.
– Opras gassturbin OP16 er i prinsippet en sterk oppgradering av min far Jan Mowills tidligere design. Den nye turbinen har et redusert brennstofforbruk og lave utslippstall, men har bibeholt den opprinnelige robuste og pålitelighetsvennlige konstruksjonsmetoden.
Bred anvendelse
Anvendelsene til Opras turbiner er mange: I tillegg til olje og gass er en rekke prosessindustrier, næringsmiddelindustri, farmasøytisk industri, sykehus, og hoteller gode kandidater.
I tillegg til å forsyne kompakt elektrisk kraft kan utnyttielse av eksosvarmen gi god økonomi.