– Det er slutt på å bygge store applikasjoner som vi gjorde før. Ikke mange programmerere kan skaffe bedriften sin forretningsfordeler ved glitrende programmering i forhold til ferdiglagde applikasjoner. I dag handler det om å tilpasse nye og gamle komponenter til nye anvendelser. Det vi trenger er en effektiv måte å koble sammen alle løsningene på slik at helheten blir både feilfri, nøyaktig og rask. Det sier Ross Altman.
Han er Suns sjefsteknologi for integrasjon av forretningsprogramvare og kommer fra selskapet SeeBeyond, som Sun kjøpte i fjor for over to milliarder kroner. De hadde da seilt opp som en av de ledende leverandørene av Java-baserte verktøy for å integrere programvare.
Trenger standardisering
Altman peker på at en moderne komposittapplikasjon er en samling av gamle og nye applikasjoner og datalagre samt en ny forretningslogikk som virker sammen for å løse forretningsproblemer som ingen av dem kan løse alene. Slike komposittapplikasjoner bygges ofte på toppen av flere systemer, og det er her SOA kommer inn.
SOA gjør det mulig å tilby de underliggende systemer tjenester som en slik komposittapplikasjon kan utnytte. Eller kanskje vil gjøre det mulig er et bedre uttrykk. Det gjenstår mye standardisering før målet er nådd.
– Jeg liker å bruke sykkelen min som eksempel på hvor vi skal. Jeg har hatt den samme sykkelen i 30 år, og den fungerer godt ennå. I løpet av alle disse årene er nesten alle delene byttet ut. Likevel er det jo den samme sykkelen. Fordi delene har vært standardisert, har jeg kunnet bytte dem ut med nye og ofte forbedrede deler. Det kan jo høres banalt ut, men poenget er at det som har fungert i alle år med en sykkel, ikke fungerer like enkelt med programvare. Men vi skal dit, sier Altman.
Langt igjen
Altman mener mange misforstår hvor mye det er mulig å spare ved gjenbruk, selv med SOA. Det har selvfølgelig å gjøre med hvilke tjenester som trengs for å bygge applikasjonen. Det er ikke sannsynlig at en applikasjon for materialadministrasjon bruker de samme tjenestene som en HR-applikasjon. Derimot er det masse gjenbruk når man bygger den neste applikasjonen som trenger tjenester fra systemet som er bygget for materialadministrasjon.
Et av prinsippene bak SOA er å skape fleksibilitet gjennom å støtte løse koblinger mellom komponenter og applikasjoner. Likevel er det grenser for hvor langt dette kan tøyes. Det må tas hensyn til dataformater og andre ting som gjør at den ene applikasjonen kan snakke korrekt med den andre.
– Programmenes semantikk må stemme, ellers kan det oppstå ganske ubehagelige overraskelser, sier han.
Altman er opptatt av standardiseringen som skal til for at visjonene rundt en enkel integrasjon skal virke som forutsatt. Web Services er et viktig element i SOA, selv om utviklerne ikke er tvunget til å bruke denne teknologien for å koble sammen applikasjoner. Men selv om fundamentet for Web Services ble foreslått allerede i 1999, er det fremdeles langt igjen til standarden er moden nok.
Tre måter
– TCP/IP er et eksempel på en bunnsolid standard som alle forholder seg til uten problemer. Det er først når en standard er på dette nivået, at den virkelig er nyttig og lønnsom, sier Altman. Han mener det er tre måter for å tvinge standardene dit. Den ene er gjennom påbud fra myndigheter. Den andre er gjennom krav fra store og mektige kunder, slik som Wal Mart. Den tredje fordi økonomisk nødvendighet kan presse frem standarden.
– Vi har jobbet sammen med Microsoft for å skape standarder for Web Services, og de vil tvinge seg frem på grunn av ren økonomi. Vi bygger dem inn i Java, og vil tilby dem som åpen kildekode, og Microsoft implementerer dem i Vista.
Ifølge Altman må denne formen for tvang til for at Web Services skal bli en like solid standard som TCP/IP er i dag . Når det skjer, vil det bli mye enklere for utviklerne å bygge fremtidens applikasjoner med SOA.