– Jeg så trikken komme i høy hastighet. Vanligvis kjører trikkene til høyre eller venstre, men denne kjørte rett frem og rett inn i Eplehuset, sier Mohsin Munir til TU.
Munir jobber for 7-Eleven-butikken rett ved ulykkesstedet i Storgata og så ulykken på nært hold.
Største tillatte hastighet for trikken gjennom sporveksler, som det er flere av i krysset der ulykken skjedde, er 15 km/t.
– Trikken kjørte raskere enn normalt?
– Ja, denne trikken hadde høyere hastighet enn det som er vanlig.
Han ringte nødetatene med en gang han så ulykken og løp ut til Eplehuset for å se om han kunne hjelpe til.
– Jeg fikk kontakt med lederen i butikken som svarte at det gikk fint med han, så løp jeg inn i trikken for å se om det var noen flere jeg kunne hjelpe, forteller han.
Ingen alvorlig skadet
Politiet fikk melding om ulykken klokken 11.05 tirsdag formiddag.
Store deler av første vogn har kjørt langt inn i selve butikken.
– Nødetatene har behandlet fire skadede personer på stedet, men ingen av disse fremstår alvorlig skadet. De får videre oppfølging på legevakta, sier operasjonsleder Rune Kremmervik Hekkelstrand i politiloggen.
Det befant seg rundt 20 personer om bord i trikken da ulykken skjedde.
– Personer som har vært om bord på trikken, men ikke fått nødvendig behandling på stedet, kan ta kontakt på legevakta hvis det er behov for det, legger han til.
Pressesjef Kjell Bjørn Vinje hos Vegvesenet kom på stedet før nødetatene tirsdag.
– Det rådet stort kaos umiddelbart, både i Eplehuset og på fortauet rundt. Politiet kom raskt på stedet og fikk god kontroll. Det er helt uforståelig at en trikk kan spore av, sier han til TU.
– Plutselig smalt det
24 år gamle Julie Høgmo Madsen satt på mobilen bakerst i trikken da ulykken skjedde.
– Så hørte jeg at det begynte å riste mer enn normalt i svingen, så skjønte jeg at vi hadde sporet av – og så plutselig smalt det, sier hun til NTB på stedet.
Ukjent årsak
Pressetalsperson Øystein Dahl Johansen i Ruter opplyser til NTB at det var linje 19 i retning Majorstuen som sporet av.
– Det er for tidlig å spekulere på årsaken, sier han.
Han sier hele området er stengt etter hendelsen, og at det gjør at det blir forsinkelser på trikkelinjene 11, 12, 17, 18 og 19 som får omkjøringer.
– Nå er vi opptatt av våre folk skal få gjort sine undersøkelser, sier pressevakt Jan Rustad i Sporveien til NTB.
Trikkesporene i Storgata ble rustet opp av Bymiljøetaten og Sporveien i 2022.
Leter etter spor
Lars Fredrik Andersen, havariinspektør i Statens havarikommisjon, forteller at totalt fem inspektører fra kommisjonen nå henter inn informasjon på ulykkesstedet.
– Vi dokumenterer det vi kan se og finne på stedet. Det er viktig å ha oversikt og overblikk over ulykkesområdet, for det kan hjelpe oss senere i ulykkesundersøkelsen. Akkurat nå vet vi ikke hva vi ser etter, så vi dokumenterer mest mulig. Alt av funn vil være relevant å analysere senere, sier han.
Andersen legger til at Havarikommisjonen ikke vet noe på nåværende tidspunkt om trikkens hastighet eller mulige årsaker til ulykken.
Havarikommisjonen har ikke gjort intervjuer av de involverte i ulykken enda, og Andersen sier at de ønsker å komme i kontakt med folk som har viktige opplysninger om ulykken.
Avsporing i mars i år
Også i mars i år sporet en trikk av like ved Stortorvet, og krasjet inn i et bysykkelstativ. Den gang var trikken på vei i motsatt retning, og skulle svinge inn i Storgata.
Rustad sier til VG at det ikke er noen sammenheng mellom tilfellene, og at det ikke er sammenlignbare forhold som i mars:
– Dette skjedde i flatmark, mens det andre skjedde på vei nedover fra Stortorvet, og sporet av i en kurve. Jeg skjønner at du spør, men det er ulike forhold, sier han.
Rustad opplyser at de nye trikkene (SL-18) er 22 tonn lettere enn de gamle trikkene (SL-95). Maksfart i de nye trikkene er 70 km/t.
Når undersøkelsene er gjort, vil Sporveien få et bedre bilde av hva som har skjedd. Det er usikkert hvor lang tid dette arbeidet vil ta.
Det vil ta tid å få vognen tilbake på sporet, ifølge Rustad.
Stengt i lang tid
Storgata er stengt mellom Hammersborggata, Kirkeristen og Biskop Gunnerus gate.
– Åstedet vil forbli sperret i lang tid fremover, og vi venter på at Havarikommisjon skal ankomme, opplyser operasjonslederen.
Det samlet seg raskt mange skuelystne i området, og politiet ba folk om å flytte seg fra åstedet, ifølge NTBs reporter på stedet.
Bygget som er tilknyttet Eplehuset-butikken, ble evakuert og vil bli undersøkt av folk med kompetanse. Politiet ber personer som har opplysninger om ulykken, om å møte politiet ved Anton Sport like i nærheten.
Togavsporing på Nordlandsbanen: Lokføreren døde og flere ble skadet