ONS 06´ – eller Offshore Nothern Seas som oljemessa egentlig heter – er et tilbakelagt lyspunkt i historien. Endelig kan direktøren for herlighetene, Kjell Ursin-Smith, ta det litt roligere etter å hatt 34 000 publikummere på besøk, samt at han var vertskap for 1 251 selskaper som hadde stands.
– Jeg leser at du hele tiden gikk rundt på messeområdet og så etter ting som kan forbedres. Mange av årets stands var så speisa at de knapt kunne bringe tankene til olje. Statoil hadde for eksempel svevende dansere som hang i strikk fra taket. Hva mener du om den slags?
– Jeg tror at det vil komme mer av slike innslag. Det handler om å tiltrekke seg oppmerksomhet, selv om det ikke må bli for mye sirkus. Jeg tror de selskapene som lykkes, er de som klarer å vise de siste teknologiene og innovasjonene på en spennende og interessant måte. ONS er blitt en internasjonal møtearena, derfor må selskapene vise litt albuer.
– Apropos oppmerksomhet, et dansk firma hadde malte puppedamer som gikk rundt på ONS. Kommer oljemessa til å utvikle seg som en hvilken som helst bilmesse med trådløse panserdamer?
– Nei definitivt ikke! Jeg likte veldig dårlig den hendelsen du tar opp. Vi slo ned på opptredenen, og fikk de fjernet. Det blir første og siste gang at ONS skal ha slike trådløse innslag. I fremtidige avtaler med utstillerne vil vi ha en klausul som forbyr puppedamer. Vi er en seriøs messe og kan ikke ha slikt. Så enkelt er det.
– Selv om du har passert 60 år har jeg fått med deg at du er opptatt av å få ungdom innenfor messedørene. Lyktes du med dette på årets arrangement?
– Vi kan ikke bare lage en messe for gamlinger. (Latter). Oljen er fremdeles Norges fremtid. Derfor mener jeg at vi også neste gang – altså i 2008 – spesielt bør invitere ungdom til messen. Jeg tror vi lykkes med å få mange ungdom innenfor messeportene i år. Aldersgjennomsnittet har i hvert fall gått betraktelig ned i de årene jeg har holdt på. Og vi fylte auditoriet med ungdommer på den siste messedagen for å fortelle dem om utdannings- og jobbmuligheter.
– Fikk med meg at du guidet kronprinsen gjennom utstillingshallene i to timer. Royalistene i redaksjonen lurer på hvordan Haakon egentlig er?
– Han var et utrolig spennende besøk. Kronprins Haakon er en kunnskapsrik fyr som det var en glede å ha på ONS. Etter spørsmålene å dømme kan han allerede mye om olje, gass og energiutnyttelse. Hans far, Kong Harald, er dessuten ONS´ høye beskytter. Det er viktig for Norge at kongefamilien bryr seg om olje- og gassnæringen, som er en særdeles viktig sektor for landet. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på at kronprinsen var på oljemessen.
– Jeg tror du er en kløpper i kanapeer og gourmetmat. Er ikke du lokal leder for utsøkte Châine des Rôtisseurs som er hektet på det gode måltid og kjøkkenkunst basert på bruk av spidd og grill i særdeleshet?
– Joda, men jeg er ingen gourmetracer. Innrømmer likevel at jeg er opptatt av god vin og mat. Selvfølgelig i hyggelig selskap. Mens jeg jobbet i England ble min kone og jeg kjent med mange nye venner gjennom den foreningen.
– Folk som så deg i aksjon under messa kunne kanskje tro at du var en Duracellkanin – i hvert fall når det gjelder kraft og utholdenhet?
– Ha, ha, den var god! Jeg likte betegnelsen. Jeg liker nemlig å stå på. Det er selvfølgelig ekstra morsomt når det er så kjekt arbeide, og ting går nesten av seg selv. Men jeg hviler ikke på sine laurbær. Jeg er nemlig i full planlegging av neste ONS-messe.
– Den siste olje er ikke pumpet opp – så du blir vel ikke arbeidsledig med det første?
– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg er ”still going strong”. Jeg vil holde på med messen så lenge jeg har helsa i behold, og så lenge folk mener jeg gjør en god jobb for ONS og Stavanger. Så jeg tror ikke 2008-messen blir min siste. Jeg har det i hvert fall veldig morsomt på jobben, og det gjør at jeg står på litt ekstra.
– Da sees vi på messeområdet i 2008?
– Klart det! Velkommen skal du og dine lesere være.