Trønderenergi og energifondet HitecVision går sammen om å bygge opp et nytt stort fornybarselskap med hovedkontor i Trondheim og aktivitet i hele Norden.
– Målet vårt er at selskapet skal ha aktivitet i hele verdikjeden, fra strømmen produseres fra fornybare energikilder som sol, vann, vind og hydrogen, via styring og håndtering av kilowattene, til strømmen ender som kilometer på elbilen, temperatur i frysedisken, eller timer på anleggsmaskiner og kanskje også fly og båter, sier konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi.
Fra før eier Trønderenergi selskapet Ohmia som tilbyr hurtiglading til byggeplasser, elbillading i borettslag, og flåtestyring av kjøleskap og frysere i tusenvis av dagligvarebutikker.
Skal investere 15 og 20 milliarder
Selskapet har ennå ikke fått navn, men vil få rundt 250 ansatte fra starten av. Trønderenergi og HitecVision skal eie 50 prosent hver.
I første fase får selskapet en investeringskapasitet på mellom 15 og 20 milliarder kroner, og trolig «vesentlig mer» på litt sikt, ifølge pressemeldingen. Målet er å bli en av de ledende fornybaraktørene i Norden.
– Kanskje ender strømmen opp helt andre steder, og blir brukt til helt andre formål, enn vi ser for oss i dag. Det som blir viktig er å finne mulighetene, og utnytte dem fremover, sier Gjersvold.
Skal fortsatt eie vannkraft og Tensio
Trønderenergi er eid av 19 trønderske kommuner og KLP. Dette er den største investeringen de så langt har gjort inn mot fornybar energi.
Trønderenergi skal fortsatt eie 81 prosent av den vannkrafta de eier i dag, samt nettkonsernet Tensio. Planen er å flytte all øvrig virksomhet over i det nye selskapet.
Trønderenergi skriver at de vil trekke på teknologimiljøet i Trondheim, anført av NTNU og SINTEF.
HitecVision eier både oljeselskapet Vår Energi og fornybarselskapet Vårgrønn sammen med det italienske oljeselskapet Eni. Vår Energi driver feltene Marulk, Balder og Ringhorne, mens Vårgrønn skal konkurrere om de to havvind-lisensene som skal lyses ut på norsk sokkel.
NHO anbefalte satsing på globale energiselskaper
NHO samlet i 2020 en rekke store norske selskaper for å peke ut hvor Norge bør satse for å tjene penger på det grønne skiftet. De vurderte 150 forretningsområder ut fra markedspotensial og Norges konkurranseevne.
Seks områder ble pekt ut. Ett av dem var muligheten for å bygge store globale energiselskaper fra Norge, hvor norske selskaper utvikler, bygger og drifter internasjonale fornybarprosjekter.
Rapporten anslo et omsetningspotensial på 9 milliarder euro i året i 2030, og det dobbelte i 2050.
Forsvarsforsker ønsker et nordisk «mini-Nato» med tydeligere forsvarspakt