Trønderenergi øker vindkraftporteføljen sin med 257 prosent når de i dag annonserer at de tar over operatørskapet på Roan Vindpark, den nest største vindparken i storprosjektet Fosen Vind.
Roan Vindpark har en forventet produksjon på 900 GWh.
– Per i dag opererer Trønderenergi fire vindparker på til sammen 350 GWh, så dette er vesentlig for oss. Vi er i en opptrappingsfase på vind. Vindkraft er i sterk vekst, og den veksten vil vi ta del i, sier kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi Bengt Eidem til Teknisk Ukeblad.
- Ny giv for norsk vind: Lavest energikostnader i Europa - finsk kraftkjempe satser i Norge
Vil bygge mer
Trønderenergi skriver i en pressemelding at de øker bemanningen innen vindkraft. Det handler både om å forberede seg til operatørskapet på Roan, men selskapet har ikke tenkt å stoppe der:
– Det ligger lønnsomhet i vind framover. Det er gitt flere konsesjoner i Norge som vi sitter og regner på, og som vi håper blir lønnsomme, sier Eidem.
For 2017 var totalproduksjonen fra norske vindkraftverk rundt 2,85 TWh. I sin nyeste kraftmarkedsanalyse spår NVE at produksjonen vil øke til rundt 25 TWh innen 2030.
– Myndighetene i Norge og andre land har satt svært offensive mål for energi- og klimapolitikken i årene fremover. Derfor jobber vi nå langs flere akser for å bidra til en lønnsom og bærekraftig vekst på vindkraft i Norge. Det innebærer videreutvikling av vårt operatørkonsept, utvikling av nye vindprosjekter, og finansielle, teknologiske og industrielle partnerskap både i og utenfor Trøndelag, sier konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold, i en pressemelding.
277 Vestas-vindturbiner
I dag eier Trønderenergi 7,9 prosent av joint venture-selskapet Fosen Vind DA. Statkraft (52,1 %) og Nordic Wind Power (40 %) eier resten. Den samlede investeringen er på rundt 11 mrd kroner.
Roan vindpark er én av seks store vindparker i Fosen-prosjektet, som skal få en samlet effekt på 1057 MW. Vindparkene bygges kystnært på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord. Området sies å ha blant de beste vindkraftforholdene i Europa.
Utbyggingen består totalt av 277 Vestas-vindturbiner. Turbinene som settes opp på Roan har en effekt på 3,6 MW, mens de tre siste parkene får 4,2 MW turbiner. Hver vindturbin har en tårnhøyde på 87 meter og en rotordiameter på 117-136 meter. Når vindparkene står ferdige i 2020 vil de produsere rundt 3,6 terawattimer elektrisitet i året. Det tilsvarer 180 000 norske husstander.
I 2016 inngikk Hydro en langsiktig avtale om å kjøpe rundt en tredjedel av totalproduksjonen fra Fosen Vind, opptil 1 TWh kraft årlig, fram til år 2039.
- 1000 tungtransporter: 568 trailerlass med turbiner til Roan
Muligheter i Midt-Norge
Lave priser og mer effektive turbiner har gjort vindkraft til et hett tema blant kraftaktører i Norge i dag. Det skaper både lokale konflikter og press på ny nettutbygging.
Innen april 2019 skal NVE gi sine anbefalinger til regjeringen hvor de peke ut de mest egnede områdene for vindkraft i Norge. I Statnetts innspill til NVE er de tydelige på at Sør-Norge er best egnet for ny vindkraft, mens Nord-og Midt-Norge er mindre gunstig - til tross for bedre vindforhold i nord. Det tar ikke motet fra Trønderenergi.
– Det betyr ikke at det ikke er muligheter i Midt-Norge. Det er bygget ut mye her, men vi regner på flere nye prosjekter her i Midt-Norge, sier Bengt Eidem i Trønderenergi.
- Sa først nei, så ja: Derfor snudde Statkraft om Fosen
Etter den billige strømmen
Selskapet har hele veien hatt en opsjon på å ta over Roan vindpark uten omkostninger når parken står ferdig. Trønderenergi vil dermed overta operatørskapet 1. januar 2021. Roan vindpark skilles da ut i eget selskap.
– Vi har hele tiden hatt som ambisjon å innløse denne opsjonen. Nå er vi i den posisjonen at vi kan gjøre det, sier Eidem.
"Vi har bak oss noen år med svært lave strømpriser. De årene har vi brukt på å strømlinjeforme et godt og kostnadseffektivt vindkraft-operatørskap. I tillegg har vi solid og lang erfaring fra å eie og operere vannkraft. Vi er derfor godt posisjonert til å ta på oss flere oppgaver innen vindkraft", heter det i Trønderenergis pressemelding.