– Vi har i lang tid vært tydelige på at vi mangler personell, sier oberst Martin Tesli til NRK.
Han er sjef på Ørland flystasjon i Trøndelag, der Norges F-35-fly har base.
I hovedsak er det teknikere de mangler. De mangler mer enn 100 teknikere som kan jobbe med F-35-flyene.
Mottatt 40 av 52 fly
Tesli trur det vil ta mange år før de har nok personell på plass.
De har hatt F-35-fly på Ørland flystasjon siden 2017. F-35 er Norges kampfly som erstatter de tidligere F-16-flyene. Norge har mottatt 40 av 52 planlagte F-35-fly. 36 av disse har base på Ørland.
Høyre mener regjeringen bør hente fram en rapport fra 2020 og øke det militær-sivile samarbeidet for å få utdannet flere teknikere, ifølge NRK.
I januar i år passerte de Forsvaret flyttur nummer ti tusen med F-35A i Norge. Luftforsvaret var også tilfreds med å ha lyktes med å øke flytimeproduksjonen med kampflyene med 40 prosent i 2023 sammenlignet med året før.
– At vi lykkes med denne økningen er veldig bra og resultatet av en rekke tiltak vi har gjort, men vi er ikke i mål ennå, uttalte Tesli til TU den gang.
Sterk kritikk før jul
Utviklingen kan tilsynelatende stå i kontrast til den krasse rapporten som Riksrevisjonen offentliggjorde ugraderte deler av i desember 2023.
Forsvarsdepartementet fikk sterk kritikk for blant annet å ha undervurdert kampflysystemets behov for bemanning og driftsmidler.
– Det Riksrevisjonen peker på om at vi har for få folk, er helt korrekt. Ikke minst det særnorske med svært få teknikere per fly, sa Tesli.
– Må øke volumet
Norsk offisers- og spesialistforbund har uttalt at det er viktig og riktig å prioritere økt volum på offisersutdanningen. Forbundet mener det vil ta lang tid å få nok forsvarspersonell.
– Det kan ta flere år, og vi er helt enige i at det er der støtet må settes inn, uttalte Tor Egil Vangstad, nestleder i offisersforbundet, til TU i fjor sommer.
Han stiller seg bak de fem prioritetene i forsvarssjefens fagmilitære råd.
Han er særlig fornøyd med forsvarssjefens fokus på personell og mener det er viktig å prioritere økt volum på offisersutdanningen raskt.
– Det tar lengst tid. Det er en bachelorutdanning, og fra du beslutter at volumet skal økes til du har ferdig utdannede, må du regne med å bruke lang tid, uttalte han.