De norske hodene i Nordens største it-selskap har allerede én global løsning på samvittigheten. «Energy Components» (EC) holder regnskap med hvilke hydrokarboner den enkelte operatør produserer på et felt med felles rørsystemer og transport til land.
I 1994 sikret Tieto seg rettighetene til programvare fra Philips og Statoil. Den ble videreutviklet og gjorde lykke i bransjen.
400 lisenser er solgt verden over, med store selskaper som Exxon, BP, Petrobas og Statoil på kundelisten.
Les også: Skal simulere akutte oljeutslipp
Stor andel
De konkrete tallene er ikke offentlige, men etter det TU erfarer utgjør EC drøyt en tredel av omsetningen i Norge.
Nå kan Era Acute bli den neste store løsningen, og prosjektet ledes fra Trondheim.
– Denne løsningen kan bli interessant for alle oljeselskaper, siden de opererer i stadig mer miljøutsatte områder, mener administrerende direktør Kolbjørn Haarr i Tieto Norge.
Europeisk prosjekt
På grunnlag av analysemetodene og algoritmen i Era Acute skal Frank Christiansen og et team utviklere foredle løsningen til en nettbasert tjeneste.
Han jobber fra Trondheim, mens utviklerne befinner seg i hovedsak i Tsjekkia, og det er medarbeidere i Finland. I tillegg er det et tett samarbeid med ressurspersoner knyttet til Statoil og Total i Stavanger og Oslo.
– Programvaren skal integreres i en eksisterende business intelligence-plattform som har støtte for analyse og simuleringer. Kartmodeller vil stå sentralt for visualisering av drivbanene, som baseres på data om tidevann, strømforhold og værprognoser, forklarer Christiansen.
100 millioner
– Hvor omfattende kan dette bli?
– Det er vanskelig å beregne eksakt, men i løpet av noen år kan vi komme opp i mellom 50 og 100 millioner kroner årlig. Vi har 150 mennesker ansatt på EC. Jeg kan anslå at Era Acute vil kreve noen titalls stillinger. Husk at dette blir en tjeneste, og at de store brukerne er fagfolkene selv i oljebransjen, sier Haarr.