NYHETSBREV

Tror på ny offshore-oppgang

Automatiseringsindustrien har alltid levd med store svingninger i norsk offshore industri. Derfor råder det ingen panikk over dagens bølgedal i denne industrien.

Det avanserte installasjonsskipet "Bold Tern" eller søsterskipet "Brave Turn" seiler neste år til USA for å installere det som kan bli USAs første havvindturbiner. Skipene eies av Fred. Olsen Windcarrier, som satser på havvind i USA.
Det avanserte installasjonsskipet "Bold Tern" eller søsterskipet "Brave Turn" seiler neste år til USA for å installere det som kan bli USAs første havvindturbiner. Skipene eies av Fred. Olsen Windcarrier, som satser på havvind i USA. Bilde: Fred. Olsen Windcarrier
27. apr. 2015 - 19:58

Leverandørindustrien til olje- og gassvirksomheten utenfor Norges kyst har tunge dager, med nedgang i investeringene og påfølgende permitteringer og oppsigelser. Men dette har Ifeas medlemsbedrifter vært gjennom før, flere ganger. Ifeass styreleder Tore Sandvoll, som også er administrerende direktør i Endress+Hauser, har is i magen og siterer kystfolk når man klager over dårlig vær: «Vent nå litt»

– All historisk erfaring tilsier at dette vil snu igjen om et år eller halvannet. Så vil vi igjen oppleve en ny situasjon med fullt trøkk og sterk etterspørsel etter kvalifisert personell, sier han til Automatisering under organisasjonens årsmøte.

Les om: 2015 – et utfordrende år?

Høyt investeringsnivå på land

Sandvoll peker på at den svake kronekursen og de lave oljeprisene bidrar til at andre deler av norsk industri går godt, og at investeringene i den landbaserte industrien fremdeles er på et høyt nivå.

– De som lever helt eller delvis av eksport har en direkte fordel av den lave kronekursen, påpeker han. Det er heller ingen ulempe for eksportindustriens kunder at oljeprisene er lave. Og alt som er til fordel for deres kunder, er til fordel også for Ifeas medlemsbedrifter.

– Vi ser også at dagens og morgendagens investeringsnivå hos for eksempel industribedriftene i Grenlandsområdet er betydelig. Samtidig planlegger aluminiumsindustrien og næringsmiddelindustrien for nye investeringer for flere milliarder kroner de neste årene.

Tore Sandvoll, styreleder Ifea, advarer mot panikk og viser til at all erfaring viser at om et år eller to snur trenden igjen.
Tore Sandvoll, styreleder Ifea, advarer mot panikk og viser til at all erfaring viser at om et år eller to snur trenden igjen.

Framtida er digitalisering

Sandvoll peker på Tyskland når han skal forsøke å spå litt om tendenser og utviklingstrekk i industrien de neste årene. Der gjennomfører de nå strategiplanen Industrie 4.0, et samarbeidsprogram mellom myndigheter og industri for å bevare tysk konkurransekraft ved å utvikle intelligente (selvlærende) datasystemer og roboter.

– Dette er en form for digitalisering av industrien som ganske sikkert kommer til å slå inn over også norsk elektroteknisk og automatiseringsindustri. Det handler om å gjøre allerede automatiserte prosesser enda mer effektive, og å styrke den internasjonale konkurransekraften.

Det ser ut til å være en sammenheng mellom hvor digitalisert en næring er og hvor produktiv den er. Eksempelvis er finansnæringen og varehandelen produktivitetsvinnere og storbrukere av digitalisering, mens bygg- og anleggssektoren er en lite digitalisert bransje og har negativ produktivitetsvekst.

Norsk prosessindustri og offshoreindustri ligger i dag langt fremme innen automatisering og tilhørende konkurransekraft. Når denne posisjonen skal forsvares i tiden fremover, vil digitalisering spille en viktigere rolle enn i dag.

– Norge har gode forutsetninger for å være langt framme på digitalisering, understreker Sandvoll. Høyt lønnsnivå er prismessig konkurranseulempe. For rask innfasing av digitalisering er dette snarere en fordel. Knapphet på arbeidskraft er en driver for teknologisk endring.

Les om: Omstilling er undervurdert

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.