I dag har vi to dominerende trykkskjermvarianter: Resistive skjermer, som krever at du trykker på skjermen, og kapasative skjermer, som ikke krever annet enn at du berører dem. Det neste store på skjermutviklingen ser etter alt å dømme ut til å bli QTC-skjermer.
QTC er utviklet av det britiske selskapet Peratech, og står for Quantum Tunnelling Composites. Dette er en teknologi som ikke bare registrerer trykk og berøring, men også hvor hardt du trykker. Og her ligger det potensial.
For eksempel vil det være mulig å lage skjermtastatur som registrerer forskjellige tegn etter hvor hardt du trykker. Et konkret bruksområde kan være at du skriver inn en bokstav ved å berøre skjermen, mens den blir stor om du trykker hardere. Null behov for masete funksjonsknapper som shift og ctrl, med andre ord.
Det snakkes også fint om såkalte "3D-menyer", altså at du kan ha flere lag i menyene, og velge hvor langt bak du skal gå ved å justere presset på skjermen.
Skjermprodusenten Nissha har vært tidlig ute og kjøpt de eksklusive rettighetene til teknologien for ett år fremover. Avtalen gjelder for skjermer på opp til 3,5 tommer. Om du ikke har hørt om Nissha før, kan vi nevne at de har to hakket mer kjente produsenter på kundelisten sin: Nintendo og LG.
Alt om QTC leser du hos Peratech.
Innlegget er skrevet av Marius S. Eltervåg