ENERGI

Turbinblad knakk og falt av vindturbin i Odal

Hele vindkraftverket er stengt ned. Turbinen vil bli undersøkt med drone så fort tåken letter.

Ett av turbinbladene knakk og falt av denne vindmøllen i Nord-Odal onsdag kveld.
Ett av turbinbladene knakk og falt av denne vindmøllen i Nord-Odal onsdag kveld. Foto: Arash A. Nejad
11. apr. 2024 - 07:07

Kortversjonen

  • Et 72 meter langt turbinblad på 22 tonn knakk og falt ned fra en turbin i Odal vindkraftverk; ingen er skadet, vindkraftverket har satt krisestab og har stengt ned driften i vindparken for undersøkelser.
  • Droneinspeksjon pågår for å undersøke hvordan bladet falt av.
  • Siemens Gamesa, produsent av de berørte turbinene, undersøker hendelsen. 13 av 34 turbiner er fra før ute av drift grunnet produksjonsfeil på bladene, men de kan foreløpig ikke si om det har sammenheng med denne hendelsen.

Oppsummeringen er generert av et KI-verktøy fra OpenAI og kvalitetssikret av journalister i Teknisk Ukeblad Media.

Vis mer

Turbinbladet er 72 meter langt og veier hele 22 tonn. Det skal ha blåst kraftig i området onsdag kveld. 

 – I påvente av videre undersøkelser har vi stengt hele vindkraftverket, sier daglig leder i Odal Vindkraftverk, Lars Tallhaug, til Glåmdalen.

Ingen ble skadd i hendelsen. Vindkraftverket har satt krisestab og informert politiet og andre relevante instanser.

Vil undersøke med drone

Klokken 14 opplyser Odal Vind at droneinspeksjonen er i gang. Det har vært tett tåke på Engerfjellet torsdag, noe som har gjort det vanskelig å inspisere den skadede turbinen.

Tallhaug sier til TU at de foreløpig ikke vet hvordan bladet falt av, om det har knekt eller løsnet, men det er noe de nå undersøker nærmere. 

Bilder som blir tatt av skaden skal undersøkes av eksperter før det er mulig å si noe om årsaken, opplyser selskapet.

– Vi jobber også med å analysere data fra turbinen, som kan bidra til å kartlegge hva som skjedde før, under og etter at bladet falt ned.

Hele vindkraftverket ble stengt etter at turbinbladet falt av. <i>Foto:  Arash A. Nejad</i>
Hele vindkraftverket ble stengt etter at turbinbladet falt av. Foto:  Arash A. Nejad

 

Turbinen var i drift 

Odal vindkraftpark har hatt problemet siden starten. 13 av 34 turbiner sto allerede stille på grunn av skader knyttet til produksjonsfeil på flere av vingebladene. 

Men turbinen som nå ble ødelagt, var ikke blant disse. Den var i drift da skaden skjedde onsdag kveld.

Alle turbinene i vindkraftverket står stille i påvente av videre inspeksjon.

Området rundt turbinen og bladet som er falt ned er sperret, veiene inn i området er stengt med bom. Det gjelder både Songkjølen og Engerfjellet. 

– Vi forstår at det er stor interesse for hendelsen, men av hensyn til personsikkerhet må folk ikke ferdes i vindkraftverket inntil saken er undersøkt, understreker Odal Vind.

Lars Tallhaug, daglig leder i Odal Vind, opplyser at de jobber med å finne ut av hva som har skjedd og hvordan det kan ha skjedd, at en et turbinblad knakk og falt av vindturbinen på Engerfjellet. <i>Foto:  Arash A. Nejad</i>
Lars Tallhaug, daglig leder i Odal Vind, opplyser at de jobber med å finne ut av hva som har skjedd og hvordan det kan ha skjedd, at en et turbinblad knakk og falt av vindturbinen på Engerfjellet. Foto:  Arash A. Nejad

Eksisterende turbinproblemer

Turbinene er av typen Siemens Gamesa SG 5.0-145. Produsenten  opplyser til TU at de er i kontakt med Odal Vind, og representanter fra selskapet er observert ved vindparken. 

– Som vanlig ved slike hendelser har vi satt i gang sikkerhetsprosedyrer og turbinene i vindparken er stanset. Nå må vi undersøke årsaken til denne hendelsen og vi er i kontakt med kunden vår om dette, skriver pressekontakt i Siemens Gamesa, Santiago de Juan, til TU.

Produksjonsfeilen på turbinbladene ble oppdaget i fjor, og arbeidet med å reparere turbinbladene har pågått siden. På flere av turbinene demonteres bladene.

– På dette tidspunktet er det vanskelig å si om hendelsen er relatert til de eksisterende problemene. Dette blir noe av det vi vil måtte finne ut av i etterforskningen, sier de Juan i Siemens Gamesa.

Skal reparerer blader i flere år

Odal vindkraftverk har fått tillatelse til å sette opp en midlertidig reparasjonshall for turbinblader i Engerfjellet. Ifølge søknaden til NVE har mange av turbinbladene skader som krever reparasjon.

«Omfanget er stort, og det er forventet at arbeidet vil ta flere år», skriver NVE. De tillater at den 80 meter lange hallen kan stå i fem år. 

Kommunedirektøren i Nord-Odal opplyser til Glåmdalen at kommunen vil går glipp av omkring tre millioner kroner kroner i år på grunn av lavere produksjon i vindparken. Estimatene ble gjort før turbind-ulykken med påfølgende produksjonsstans.

Disse vindbladene er identiske med det som knakk i vindparken på Engerfjellet. En Tesla er plassert for å understreke lengden på bladene. Disse er helt nye og ikke montert tidligere.  <i>Foto:  Arash A. Nejad</i>
Disse vindbladene er identiske med det som knakk i vindparken på Engerfjellet. En Tesla er plassert for å understreke lengden på bladene. Disse er helt nye og ikke montert tidligere.  Foto:  Arash A. Nejad

Skal tåle mer vind

Professor Michael Muskulus ved Institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU er spesialist på vindkraft og vindturbiner. Han sier til Glåmdalen at det er naturlig å anta at hendelsen skyldes en skade i bladet som var der fra før.

– Hvis turbinen har hatt en skade allerede, kan vinden ha bidratt til at vingebladet knakk og falt av. Men vindturbiner skal vanligvis tåle mye mer, vi regner med den sterkeste vind som vil forekomme i løpet av en femtiårsperiode, uttaler han til avisen.

På egne nettsider skriver vindkraftverket at deres hovedfokus er sikkerheten til de som jobber og oppholder seg i vindkraftverket, og at heldigvis ikke var noen personer i nærheten av turbinen da bladet knakk.

Vis mer

 

Ekstremvær ga problemer

Tidligere i år førte ekstremværet Ingunn til problemer for flere vindkraftverk. Et turbinblad knakk i Statkrafts vindkraftverk på Smøla, og på Kvenndalsfjellet på Fosen knakk to turbinblad som følge av orkanen.

I tillegg løsnet rotoren med tre blader og falt av en vindturbin i Øyfjellet vindkraftverk i Mosjøen.

I 2020 kollapset en 230 meter høy vindturbin ved i Skellefteå kommune i Nord-Sverige. Hele tårnet ga etter og krasjet i bakken. Undersøkelsene viste at tårnet veltet fordi en vinge falt av mens turbinen var i drift. 

Ingen av disse turbinene var av typen Siemens Gamesa SG 5.0-145.

Les også

Bobil blåste flere meter og tok fyr

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.