Danskenes nasjonale testsenter for vindmøller i Østerild er vertskap for tre gigantiske vindmøller, inkludert verdens kraftigste vindturbin.
Siden åpningen av testsenteret i 2012 har området utviklet seg til å bli en turistmagnet, skriver universitetsavisen DTUavisen, som skriver for studenter og ansatte ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
– Siden møllene ble reist har det oppstått en folkevandring. Turistforeningen har sendt fulle turistbusser ut hit i sommermånedene. De besøkende er nysgjerrige, og lar seg fascinere av både ingeniørkunst og det naturskjønne området, sier Henning Holm i Thy Turistforening til avisen.
Les også: Billigere å rive hus og bygge vindmøller enn å bygge ut havvind
Tre fotballbaner
Vestas-turbinen med det klingende navnet V164-8.0 MW, har en totalhøyde på over 220 meter når et av de tre rotorbladene, hver 80 meter lange, står rett opp.
En enkelt vindturbin av denne typen skal kunne forsyne 7.500 husholdninger med elektrisitet i året. Bladene sveiper over 21.124 m2, et areal som tilsvarer nesten tre fotballbaner.
Gartner Henrik Christensen i Naturstyrelsen i Thy, som har oppdrag ved testsenteret, bekrefter at testsenteret er blitt en hit.
– Det er mange som gjerne vil se de store vindmøllene. De tiltaler unggutter, besteforeldre og familier med barn. Det er vanvittig mange mennesker som er interessert, sier gartneren til avisen.
Les også: Se installasjonen av verdens kraftigste vindmølle
Besøkssenter
DTU Vindenergi, som driver testsenteret, planlegger nå å bygge et 300 kvm stort bygg som skal huse et besøkssenter.
Besøkssenteret skal stå ferdig innen utgangen av året, og brukes til å formidle kunnskap om vindturbiner og vindkraft.
– Det er spennende at vi i Danmark har et slikt testområde med megastrukturer som nærmer seg høyden av Storebæltsbroens brutårn. Derfor er Østerild blitt en turistmagnet, uttaler Peter Hjuler Jensen, visedirektør ved DTU Vindenergi til universitetsavisen.
Les også: Denne karbonkulen minsker energitapet fra vindmøller
Også i Norge
Selv om Norge foreløpig ikke kan skilte med ekstra store vindturbiner, verken inne i vindparker eller som demonstrasjonsturbiner, har vi et av få vindenergisentre som finnes i Europa.
Midt i Smøla vindpark ligger Nasjonalt Vindenergisenter. I tre år har senteret blitt brukt til å formidle informasjon om vindenergi til mangfoldige besøkende.
– Vi har rundt 1500 besøkende i året. Det er alt fra skoleklasser, politikere, byråkrater og forskere fra inn- og utland, som kommer hit, sier daglig leder Thomas Bjørdal ved senteret.
Andre norske vindkraftoperatører, som Jæren Energi, merker også at vindturbiner trekker skuelystne.
– Vi kan ikke akkurat kalle det en turistattraksjon, men folk bruker definitivt området mye mer enn før vindparken ble bygget. De går tur, jogger, sykler, og det lokale idrettslaget arrangerer hvert år "Vindkraftløpet" for hele familien.
Det sier daglig leder Lars Helge Helvig i Jæren energi, som drifter Høg-Jæren vindpark.
I tillegg kommer også skoleklasser mye på besøk til vindparken, som ligger i Hå og Time utenfor Stavanger. Helvig får også forespørsel om de kan ta folk med opp i turbintårnene. Det krever imidlertid følge av to teknikere, så det blir det i praksis lite av.
– Vi har ikke gjort konkrete studier av hvor mange flere som bruker området, men vi hører om folk fra hele Stavanger-regionen fortelle at de har vært på tur i området, sier Helvig til Teknisk Ukeblad.
Les også:
Her spyler helikopteret bort et tykt lag med is
Denne fergen skal gå på vindkraft
Rapport: Den beste temperaturen for solceller er under fem minus