Teknologien finnes allerede, men den er for dyr til at den er kommersielt tilgjengelig.
I dag koster det godt over 400 kr å rense et tonn CO 2 fra gasskraftverk. Først når prisen er rundt 200 kr tonnet vil rensing være konkurransedyktig med for eksempel CO 2-kvoter, får Teknisk Ukeblad opplyst.
Lista ligger høyt
Statoils prosjektleder for CO 2-frie gasskraftverk, Odd Furuseth, tviler på at teknologien er rimelig nok om tre år.
– Det er et meget ambisiøst mål, sier han med trykk på ”meget”.
Lekeplass
Forskningsmiljøet innen CO 2-teknologi har manglet muligheter til å overføre nye ideer fra tegnebrettet til pilotstadiet.
Det nye anlegget på Kårstø til 20 millioner kroner blir hovedsakelig Statoils lekegrind, men andre forskere fra Norge og utlandet blir også invitert.
Enorm interesse
Planene ble presentert under den store “8th International Conference on Greenhouse Gas Control Technologies” i Trondheim denne uka.
Konferansen viser den internasjonale interessen for temaet – hele 1000 forskere fra hele verden møtte opp. Det er 300 flere enn under forrige konferanse i Canada.
Forventninger
Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen åpnet konferansen, og han uttrykte stor tro på testanlegget på Kårstø.
– Det er svært viktig å utvikle bedre teknologi for å få ned kostnadene ved å fange CO 2, sa Enoksen i sitt innlegg.
Hjelper videre
– Industrien får nå en gylden anledning til å teste ut teknologi og prosesser i et nasjonalt testanlegg. Uttesting av denne type teknologi er dyrt fordi det er kostbart å sette opp slike anlegg. Nå etablerer vi en testrigg som skal drives på non-profit basis, og som skal være åpent for alle seriøse forskningsprosjekter som vil gå et steg videre, sier Bjørn-Erik Haugan, direktør i Gassnova. Det er Statoil som skal drive og eie testriggen.
Dette anlegget kan både benyttes til å teste ut nye teknologier for å se om de fungerer, og teste ut prosesser for å øke ytelsen og redusere kostnadene.
Målet er fast
Olje- og energiminister Odd Roger Enoksens fastholdt under konferansen at regjeringens mål er å ha en kommersielt tilgjengelig løsning på plass innen 2009.